Dunia

Gaza berdarah: Gencatan senjata belum berhasil

31 terbunuh termasuk 6 kanak-kanak dalam tempoh 4 hari

TEBING BARAT, 22 Syawal 1444H, Sabtu – Tentera pengganas Israel terus menyerang Semenanjung Gaza selama empat hari berturut-turut, sekali gus menjadikan jumlah kematian akibat serangan udara meningkat kepada 31 orang, termasuk enam kanak-kanak dan tiga wanita.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, 31 orang, termasuk enam kanak-kanak dan tiga wanita, telah terbunuh dan 93 yang lain, termasuk 32 kanak-kanak dan 17 wanita, cedera dalam empat hari terakhir serangan udara tentera Israel.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas kementerian mengumumkan kematian seorang warga Palestin, yang meninggal dunia akibat kecederaan yang dialaminya semasa serbuan Israel di utara Gaza.

Lima anggota kanan pertubuhan Jihad Islam (PIJ) turut terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza.

Terdahulu, tentera Israel memusnahkan sebuah rumah milik keluarga Bashir Palestin pada waktu subuh pada hari Jumaat ketika serbuan Israel di pelbagai lokasi di selatan Semenanjung Gaza diteruskan.

Sementara itu, pejuang Palestin yang bersenjata bertindak balas dengan menembak bom roket ke tapak tentera Israel bersebelahan dengan Semenanjung Gaza.

Perkhidmatan perubatan kecemasan kebangsaan Israel, Magen David Adom, melaporkan bahawa roket yang dilepaskan dari Gaza mengenai bangunan kediaman di bandar Rehovot, Israel lalu mengakibatkan seorang maut dan lima cedera.

Pihak antarabangsa menggesa gencatan senjata segera antara Israel dan Palestin, tetapi tidak berjaya setakat ini.

Tentera Israel berkata serangan udara itu adalah sebahagian daripada Operasi Perisai dan Anak Panahnya, serangan yang dilancarkan selepas roket ditembak dari Gaza berikutan kematian seorang banduan Palestin yang mogok lapar di penjara Israel.

Menurut angka Palestin, lebih 160 rakyat Palestin telah dibunuh oleh tentera Israel sejak awal tahun ini. Sekurang-kurangnya 20 warga Israel juga telah terbunuh dalam serangan berasingan dalam tempoh yang sama. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button