Dunia

15 bangunan kediaman musnah akibat serangan Israel di Gaza

49 unit rumah tidak lagi boleh didiami, kerugian sekitar AS$5 juta

RAMALLAH, 23 Syawal 1444H, Ahad – Sekurang-kurangnya 15 bangunan kediaman penduduk Palestin musnah dalam serangan udara tentera pengganas Israel di Semenanjung Gaza.

Menurut Kementerian Kesihatan, sekurang-kurangnya 33 rakyat Palestin terbunuh dan puluhan yang lain cedera dalam serangan ke atas Gaza sejak Selasa lalu.

“Kira-kira 940 unit rumah juga telah rosak, di mana 49 unit tidak lagi boleh didiami,” kata Ketua Pejabat Media Kerajaan yang dikendalikan Hamas, Salameh Maarouf.

Tentera Israel berkata, serangan udara itu adalah sebahagian daripada Operasi Perisai dan Anak Panahnya sebagai tindak balas terhadap tembakan roket dari Gaza berikutan kematian seorang tahanan Palestin mogok lapar di penjara Israel minggu lalu.

Susulan itu, puak-puak di Palestin bertindak balas dengan menyerang kembali roket ke wilayah Israel.

Salameh menganggarkan kerugian awal daripada serangan Israel ke atas bangunan kediaman di Gaza adalah sekitar AS$5 juta.

“Sektor pertanian juga mengalami kerugian daripada serangan itu dengan dianggarkan kira-kira AS$3 juta,” katanya.

Kuasa serantau dan antarabangsa telah menggesa gencatan senjata segera antara Israel dan Palestin, namun tindakan itu masih belum berjaya dilaksanakan.

Menurut angka Palestin, lebih 160 rakyatnya dibunuh oleh tentera pengganas Israel sejak awal tahun ini. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button