Berita Utama

Aman Palestin gesa terus sokong Palestin, bebaskan dari cengkaman Israel

Penduduk Palestin dinafikan hak kerakyatan sejak 1948

Oleh Zuhayati Yazid

BANGI, 26 Syawal 1444H, Rabu – Masyarakat Islam di seluruh dunia digesa menolak normalisasi hubungan dengan negara haram Israel – termasuk model penyelesaian dua negara dalam isu pertikaian antara dua wilayah berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Aman Palestin, Ustaz Awang Suffian Awang Piut berkata, semua rakyat di khususnya di negara ini, Indonesia dan Nusantara perlu konsisten memberi sokongan padu terhadap rakyat Palestin.

Segala usaha yang boleh membawa kepada pengembalian hak rakyat Palestin dan pembebasan bumi Palestin daripada cengkaman rejim Zionis wajar disokong, katanya.

“Sejak 75 tahun lalu, rejim Zionis telah melakukan pelbagai kekejaman, keganasan, peperangan dan perancangan tipu helah supaya mereka dapat berkuasa terhadap keseluruhan Palestin.

“Rejim itu juga bertanggungjawab terhadap penderitaan jutaan pelarian dalam dan luar Palestin.

“Mereka dipaksa keluar dari tempat tinggal dan dinafikan hak kerakyatan sejak 1948,” katanya dalam sidang media sempena Sambutan Aidilfitri Aman Palestin, hari ini.

Mengulas lanjut, Ustaz Awang Suffian berkata, sikap kejam rejim Zionis tidak berkesudahan apabila penduduk Palestin yang tidak bersalah terus menjadi mangsa dalam pertempuran baru-baru ini.

Katanya, dalam peperangan yang dipanggil Tsa’rul Ahrar, turut memusnahkan kira-kira 940 kediaman, harta benda dan infrastruktur penduduk Gaza yang berlaku ketika sambutan ulang tahun Nakbah bagi memperingati hari pembunuhan beramai-ramai oleh rejim pengganas.

“Dalam pertempuran antara rejim Zionis yang yang berlarutan lima hari sejak Selasa lalu menyebabkan 33 terkorban termasuk tujuh kanak-kanak dan empat wanita selain 147 yang lain dilaporkan cedera,” katanya.

Situasi berkenaan telah memburukkan lagi krisis kemanusiaan yang dialami oleh rakyat Palestin di Semananjung Gaza.

Justeru, katanya Gaza kini berdepan keadaan sukar kesan kekejaman daripada serangan rejim Zionis walaupun gencatan senjata.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button