Berita UtamaDunia

Penyokong pembangkang kecam mangsa gempa bumi sokong Erdogan

Jangkaan lebih ramai sokong pemimpin parti AKP pada pusingan kedua

ANKARA, 26 Syawal 1444H, Rabu – Penyokong pembangkang mengecam pengundi di kawasan yang dilanda gempa bumi kerana sebahagian besarnya mengekalkan sokongan kepada Recep Tayyip Erdogan.

Istilah ‘depremzede’, yang bermaksud mangsa gempa bumi, menjadi topik sohor di media sosial Turkiye berikutan pengumuman keputusan pilihan raya, yang menyaksikan pembangkang berprestasi rendah berbanding ramalan dalam tinjauan pendapat.

Penyokong pembangkang menjangkakan perubahan dalam pilihan pengundian di wilayah yang dilanda gempa bumi selepas kritikan meluas terhadap pengendalian kerajaan terhadap bencana itu pada Februari, yang menyebabkan lebih 50,000 maut dan berjuta-juta orang kehilangan tempat tinggal.

Kekecewaan ini cepat berubah menjadi kemarahan.

Seorang pempengaruh TikTok berkata dalam video,“Kami tidak akan melakukan apa-apa untuk anda (mangsa gempa bumi) setakat ini. Mula-mula, kami akan tanya siapa yang anda undi.”

Dia kemudiannya ditangkap atas tuduhan menghina.

Di laman web perbincangan popular, Eksi Sozluk, berpuluh-puluh entri menyasarkan mangsa gempa bumi yang mendakwa sokongan mereka kepada Erdogan adalah punca kemusnahan bandar mereka.

Menyelar kritikan itu, dalam beberapa catatan media sosial, mangsa gempa menganggap ianya sebagai penghinaan, dan yakin lebih ramai orang untuk mengundi Erdogan dalam pilihan raya pusingan kedua yang akan diadakan pada 28 Mei.

Kemenangan Erdogan

Kekecewaan ini dilaporkan berpunca daripada kemenangan besar Erdogan di semua bandar yang dilanda gempa bumi, kecuali Hatay, di mana Kilicdaroglu berada di hadapan dengan hanya 368 undi.

Di Adıyaman, sebuah bandar yang mengalami kemusnahan besar dalam gempa bumi berkembar, Erdogan menerima 66 peratus undi, manakala Kilicdaroglu memperoleh sekitar 31 peratus. 

Selain itu, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) Erdogan memperoleh empat kerusi Parlimen daripada Adıyaman, berbanding kerusi bersendirian Parti Rakyat Republikan (CHP).

Begitu juga di Kahramanmaras, 71 peratus pengundi memilih Erdogan, manakala Kilicdaroglu bergelut untuk melepasi 22 peratus. Perikatan Rakyat pimpinan Erdogan memperoleh lebih 70 peratus, manakala Perikatan Negara menerima kira-kira 23 peratus.

Satu-satunya pengecualian ialah Hatay, di mana Kilicdaroglu memperoleh 48.07 peratus undi, manakala Erdogan memperoleh 48.03 peratus. 

Bagaimanapun, dalam pilihan raya Parlimen, Perikatan Rakyat mendahului dengan 48 peratus, manakala Perikatan Negara kekal pada 36 peratus.

Malah, Erdogan dan pakatannya mencapai peratusan pengundian yang sama dengan Pilihan Raya Presiden dan Parlimen 2018, dengan hanya sedikit penurunan.

Sebagai contoh, di Kahramanmaras, beliau mengalami penurunan tiga peratus daripada 74 peratus bahagian undi sebelum ini dalam pilihan raya presiden.

Peratusan keluar mengundi dijangka lebih rendah daripada tahun-tahun sebelumnya, dengan beberapa orang menjangka lebih daripada tiga juta orang telah meninggalkan rumah mereka semasa bencana itu.

Peratusan keluar mengundi di wilayah gempa adalah sekitar 80 peratus, manakala peratusan keluar mengundi di seluruh negara adalah hampir 90 peratus. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button