Berita Utama

SPRM siasat dakwaan rasuah projek Petronas bernilai RM399 juta

Timbul kelemahan, dipercayai berkaitan pemberian tender projek

BANGI, 6 Zulkaedah 1444H, Jumaat – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah membuka fail siasatan berhubung dakwaan rasuah membabitkan projek Petronas bernilai RM399 juta serta sebuah syarikat minyak dan gas antarabangsa.

Dalam siasatan tersebut, SPRM menemukan beberapa kelemahan dalam amalan, sistem dan tatacara kerja dipercayai berkaitan pemberian tender projek berkenaan.

Justeru, SPRM mencadangkan mencadangkan Petronas membuat penambahbaikan prosedur operasi standard (SOP) sebagai langkah-langkah pencegahan rasuah.

“Ini berhubung dakwaan terdapat perbuatan rasuah membabitkan projek Petronas serta sebuah syarikat minyak dan gas antarabangsa yang disiarkan di sebuah portal baru-baru ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

SPRM juga mengesahkan Petronas juga memberikan kerjasama penuh dalam siasatan berkenaan.

Justeru, SPRM menyeru pihak yang mempunyai maklumat baharu berhubung isu terbabit supaya tampil untuk membantu siasatan di bawah Akta SPRM 2009.

Siasatan terbaru ini adalah kali kedua dalam tempoh dua tahun, selepas agensi penguatkuasaan berkenaan ‘menyerbu’ Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB) pada November tahun lalu serta menahan sembilan individu termasuk seorang eksekutif muda.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button