Dunia

Arab Saudi kembangkan inisiatif laluan Makkah ke Turkiye

Mudahkan proses pendaftaran dan pengangkutan jemaah haji

RIYADH, 12 Zulkaedah 1444H, Khamis – Arab Saudi memperluaskan Inisiatif Laluan Makkah ke Turkiye, memudahkan jemaah haji dari negara itu untuk merancang dan membuat perjalanan mereka ke kota suci Islam Makkah dan Madinah.

Dilancarkan pada tahun 2019 sebagai sebahagian daripada ‘Program Khidmat Tetamu Tuhan’ yang merupakan salah satu daripada pelbagai inisiatif dalam Wawasan Kerajaan 2030, Inisiatif Laluan Makkah bertujuan untuk menyelaraskan proses yang melibatkan penyediaan, pendaftaran dan pengangkutan jemaah haji.

Prosedur yang biasanya dijalankan dalam tempoh masa yang panjang dipermudahkan kerana kini semuanya boleh dilakukan di negara asal jemaah dan bukannya di destinasi mereka di Arab Saudi.

Visa, pasport, dan prosedur kesihatan untuk jemaah haji kemudiannya boleh diselesaikan sebelum mereka meninggalkan negara asal mereka, membolehkan mereka terus ke tempat penginapan mereka sebaik tiba di Arab Saudi.

Menurut Kementerian Dalam Negeri Saudi minggu ini, inisiatif itu sedang dijalankan di Maghribi, Indonesia, Malaysia, Pakistan, Bangladesh, Pantai Gading dan kini termasuk Turkiye sebagai negara terbaharu dalam senarai.

Pada pelancaran projek itu di Lapangan Terbang Istanbul semalam, Ali Erbas, ketua badan agama tertinggi Turkiye, Diyanet, memuji projek itu sebagai satu inisiatif yang memudahkan jemaah Turkiye dengan membolehkan mereka menjalani prosedur yang diperlukan seperti cap jari dan kawalan pasport di lapangan terbang bandar dan bukannya semasa mendarat di Arab Saudi.

“Selepas jemaah haji kami berlepas dari sini, mereka akan segera menaiki kereta dan tiba di hotel mereka, tanpa perlu menunggu di lapangan terbang di Makkah dan Madinah.

“Apabila kami mempertimbangkan kesukaran yang lalu, seperti menunggu dalam barisan pasport yang panjang dan menunggu cap jari mereka diambil, kami boleh menegaskan betapa pentingnya projek ini.”

Sulaiman bin Abdulaziz Al Yahya, Ketua Pengarah Direktorat Umum Pasport Saudi, juga menyatakan semasa kehadirannya pada pelancaran itu bahawa apabila jemaah haji menaiki pesawat, mereka akan menyelesaikan perjalanan mereka seolah-olah mereka dalam penerbangan domestik tanpa sebarang prosedur.

Inisiatif itu dijangka menjadikan ziarah haji lebih lancar dan lebih kemas bagi kedua-dua pihak iaitu jemaah haji dan pihak berkuasa.

Jika ia terbukti berjaya, inisiatif ini akan menjadi peningkatan ketara daripada sistem Motawif Arab Saudi tahun lalu yang ditubuhkan untuk jemaah haji terutamanya dari negara-negara Barat, dan menyebabkan kesilapan besar dalam pendaftaran, pembayaran, pengangkutan dan penginapan jemaah. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button