Dunia

Rejim Israel bunuh 112 rakyat Palestin dalam tempoh 5 bulan

Angka korban rakyat Palestin dua kali ganda lebih tinggi berbanding 2022

TEBING BARAT, 15 Zulkaedah 1444H, Ahad – Rejim penjajah Israel membunuh 112 rakyat Palestin di seluruh Tebing Barat yang diduduki sejak awal tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Antara 1 Januari dan 29 Mei 2023, tentera Israel membunuh 112 rakyat Palestin di Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur,” kata Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) dalam satu laporan.

OCHA menyatakan bahawa angka itu adalah lebih daripada dua kali ganda jumlah kematian (53) dalam tempoh yang sama pada 2022.

Pejabat PBB berkata bahawa kematian tersebut termasuk lima rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan oleh peneroka haram Israel di Tebing Barat.

OCHA juga menganggarkan bahawa 18 warga Israel telah terbunuh dan 111 yang lain cedera dalam serangan Palestin dalam tempoh yang sama.

Menurut laporan PBB, rejim Zionis merobohkan, atau memaksa rakyat Palestin merobohkan, 43 bangunan di Baitulmaqdis Timur dan Kawasan C Tebing Barat, termasuk 11 rumah.

Pengganas Israel menggunakan alasan kekurangan permit pembinaan untuk merobohkan rumah Palestin, terutamanya di Kawasan C.

Di bawah Perjanjian Oslo 1995 antara Israel dan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, dibahagikan kepada tiga bahagian – Kawasan A, B, dan C.

Walaupun Kawasan A mewakili 18% daripada Tebing Barat dan dikawal oleh Pihak Berkuasa Palestin dari segi keselamatan dan pentadbiran, Kawasan B mewakili 21% wilayah dan tertakluk kepada pentadbiran awam Palestin dan kawalan keselamatan Israel.

Kawasan C, yang mewakili 61% daripada Tebing Barat, berada di bawah kawalan sivil dan keselamatan Israel. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button