Berita Utama

Fisol Salleh Ketua Polis Kedah baharu

Sertai Polis Diraja Malaysia pada 1986, kini sudah 37 tahun berkhidmat

ALOR SETAR, 17 Zulkaedah 1444H, Selasa – Bekas Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Fisol Salleh dilantik sebagai Ketua Polis Kedah yang baharu berkuat kuasa hari ini.

Beliau mengambil alih tugas Datuk Wan Hassan Wan Ahmad yang dilantik sebagai Komisioner Polis Pentadbiran Jabatan Pengurusan Bukit Aman.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Datuk Seri Azri Ahmad melaksanakan upacara pemakaian pangkat Komisioner Polis (CP) kepada Fisol sebelum majlis serah terima tugas berlangsung di Dewan Tunku Ibrahim, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah, di sini.

Turut diadakan majlis serah terima tugas Pengerusi Persatuan Keluarga Polis (Perkep) Kedah antara Datin Sarihah Jusoh dengan Datin Norli Ahmad.

Fisol, 56, yang berasal dari Jitra, Kedah menyertai Polis Diraja Malaysia pada 1986 dan sepanjang 37 tahun berkhidmat, beliau pernah memegang beberapa jawatan antaranya Timbalan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (Pasukan Gerakan Khas) dari 2019 hingga 2020 dan Timbalan Pesuruhjaya Polis Sarawak dari 2020 hingga 2021.

Sementara itu, ketika berucap pada majlis itu, Azri berharap Fisol dapat menggunakan pengalaman dan pengetahuan yang ada untuk menerajui Kontinjen Kedah bagi mengekalkan legasi sedia ada, selain memastikan keselamatan rakyat di negeri ini sentiasa terjaga.

“Fisol merupakan anak jati Kedah, jadi dia pulang untuk menabur bakti dan dengan pengalaman luasnya, saya yakin dia mampu memastikan keselamatan dan keamanan Kedah lebih terjamin. Saya berharap semua warga Kontinjen Kedah dapat memberi sokongan padu kepada ketua polis yang baharu,” katanya. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button