Berita Utama

Elak buat spekulasi kematian mengejut dua petugas kesihatan di Klang

Polis sedang jalankan siasatan kenal pasti punca dua kejadian berbeza pada 4, 6 Jun

BANGI, 28 Zulkaedah 1444H, Sabtu – Jabatan Kesihatan Negeri Selangor menjalankan siasatan terhadap kejadian kematian mengejut membabitkan dua petugas kesihatan di dua fasiliti kesihatan berbeza di daerah Klang, masing-masing pada 4 dan 6 Jun lalu.

Pengarah Kesihatan Negeri Selangor, Datuk Indera Dr Sha’ari Ngadiman berkata, pihak polis juga sedang menjalankan siasatan untuk mengenal pasti punca kematian terbabit.

Justeru, beliau menyarankan semua pihak supaya mengelak daripada membuat sebarang spekulasi dan tidak menyebarkan informasi berkaitan kedua-dua kes itu secara sewenang-wenangnya.

“Ini adalah situasi yang amat menyedihkan kepada semua terutamanya kepada ahli keluarga dan kenalan rapat kes terlibat.

“Jabatan ini berharap orang ramai dan pihak media dapat menghormati dan memberikan ruang privasi untuk mereka melalui tempoh yang sukar ini,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Menyifatkan kejadian itu mendukacitakan, Dr Sha’ari mengingatkan mana-mana individu yang mengalami masalah emosi supaya tampil mendapatkan bantuan sokongan emosi daripada golongan profesional atau menghubungi Talian Bantuan Krisis Kesihatan Mental Talian HEAL di 15555.

Beliau berkata, talian yang dikendalikan Pegawai Psikologi (Kaunseling) Kementerian Kesihatan (KKM) itu beroperasi setiap hari dari jam 8 pagi sehingga jam 12 tengah malam.

“Seluruh warga Jabatan Kesihatan Negeri Selangor berdukacita dengan insiden yang berlaku dan mengucapkan takziah kepada kedua-dua keluarga mendiang atas kejadian ini,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button