Berita Utama

Pendeposit TH hanya boleh pindah wang ke akaun sendiri

Langkah proaktif kekang kes penipuan dalam talian

BANGI, 1 Zulhijjah 1444H, Selasa – Lembaga Tabung Haji (TH) hanya membenarkan pemindahan wang oleh pendepositnya daripada akaun simpanan TH ke akaun bank sendiri mulai 1 Julai ini.

Ia sebagai langkah proaktif mengekang kes penipuan dalam talian.

Pengarah Eksekutif Operasi TH, Mohamad Ameen Abdul Wahab berkata, pendeposit juga hanya boleh mengaktifkan kad ATM dengan akaun TH menerusi mesin ATM dan bukan melalui perkhidmatan perbankan dalam talian bank-bank rakan strategik TH.

“TH sentiasa cakna dan prihatin akan keselamatan urusan pendeposit. Justeru, TH akan terus berusaha untuk memperkasakan lagi perkhidmatan digital TH demi keselesaan pendeposit,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, langkah ini adalah salah satu usaha berterusan TH dalam memastikan pendeposit tidak terjerat dengan perangkap pihak tidak bertanggungjawab atau ‘scammer’.

Katanya, TH memandang serius akan penipuan yang berlaku membabitkan pendeposit melalui perbankan internet bank-bank rakan strategik TH.

“Selain itu, TH sering mengingatkan pendeposit untuk sentiasa berhati-hati dengan memastikan maklumat peribadi dan akses kata laluan platform perbankan internet tidak dikongsi dengan mana-mana pihak.

“TH juga sentiasa melakukan kemas kini dan memperketatkan kawalan keselamatan teknologi sedia ada secara berterusan bagi memastikan semua transaksi yang dilakukan oleh pendeposit adalah selamat,” katanya.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button