Dunia

Konflik masuk minggu ke-11, keganasan di Sudan makin melonjak

Pertempuran makin rancak sejak beberapa siri gencatan senjata

KHARTOUM, 7 Zulhijjah 1444H, Isnin – Pertempuran, tembakan meriam dan serangan udara melonjak di ibu negara Sudan pada Ahad, menurut saksi perang antara puak tentera bertelagah yang sudah memasuki minggu ke-11.

Saksi melaporkan, peningkatan mendadak dalam keganasan di Nyala – wilayah terbesar barat Darfur – beberapa hari kebelakangan ini.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) meningkatkan penggera pada Sabtu berhubung sasaran etnik dan pembunuhan mereka daripada komuniti Masalit di El Geneina di Darfur Barat.

Khartoum dan El Geneina paling teruk terjejas akibat perang yang tercetus pada 15 April antara tentera Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF), walaupun minggu lalu ketegangan serta pertempuran memuncak di bahagian lain Darfur dan di Kordofan di selatan.

Pertempuran semakin rancak sejak beberapa siri perjanjian gencatan senjata yang dipersetujui pada rundingan diketuai oleh Amerika Syarikat (AS) dan Arab Saudi di Jeddah gagal diteruskan. Rundingan telah ditangguhkan minggu lalu.

Penduduk di tiga bandar yang membentuk ibu negara lebih luas – Khartoum, Bahri dan Omdurman – melaporkan pertempuran sengit dari petang Sabtu, berterusan hingga pagi Ahad.

Tentera yang diketuai oleh Abdel Fattah Al-Burham telah menggunakan serangan udara dan artileri berat untuk mengusir RSF yang diketuai Mohamed Hamdan Dagalo, dikenali sebagai Hemedti – dari kawasan kejiranan di seluruh ibu negara.

Saksi melaporkan, kemerosotan yang ketara dalam keadaan keselamatan sejak beberapa hari lalu di Nyala – sebuah bandar yang berkembang pesat apabila orang ramai dipindahkan ketika konflik terdahulu yang merebak di Darfur selepas 2003 – termasuk di kawasan perumahan.

Terdapat juga pertempuran antara tentera dan RSF minggu lalu di sekitar El Fashir, di Darfur Utara, yang menurut PBB tidak boleh diakses oleh kakitangan kemanusiaan.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button