Berita UtamaDunia

Jerman kutuk keganasan peneroka haram Israel di Tebing Barat

Isu penempatan haram jadi penghalang utama penyelesaian dua negara

BERLIN, 8 Zulhijjah 1444H, Selasa – Jerman mengutuk keganasan peneroka haram Israel yang semakin meningkat di Tebing Barat diduduki.

Jurucakap Kementerian Luar, Christian Wagner berkata, tindakan peneroka Israel dalam komuniti Palestin pada hujung minggu di mana ratusan rakyat cedera serta imej rumah dan kereta yang terbakar adalah lebih membimbangkan.

Tegasnya, tiada alasan yang boleh membenarkan serangan itu.

“Jelas sekali Kerajaan Persekutuan mengutuk sebarang bentuk keganasan,” katanya ketika sidang akhbar di Berlin pada Isnin.

Wagner turut menggesa kerajaan Israel untuk membanteras keganasan peneroka.

“Sudah tentu, kami mengharapkan pihak berkuasa Israel mengambil tindakan tegas terhadap… pelakunya.

“Adalah jelas bahawa di bawah undang-undang antarabangsa, Israel, sebagai kuasa pendudukan, mempunyai kewajipan yang jelas untuk mengekalkan keselamatan dan ketenteraman awam di wilayah yang diduduki,” katanya.

Perluasan penempatan haram sudah lama menjadi isu dalam hubungan Jerman-Israel, kerana Berlin melihatnya sebagai penghalang utama kepada potensi penyelesaian dua negara.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggap aktiviti penempatan Israel menyalahi undang-undang dan menegaskan ia menjejaskan rangka kerja penyelesaian dua negara yang dipersetujui di peringkat antarabangsa.

Di bawah undang-undang antarabangsa, semua penempatan Yahudi di wilayah yang diduduki dianggap haram.

Ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat yang diduduki sejak beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah serbuan berulang kali Israel ke bandar-bandar Palestin.

Menurut Kementerian Kesihatan, hampir 180 rakyat Palestin telah dibunuh oleh tentera Israel sejak awal tahun ini.

Sekurang-kurangnya 25 warga Israel juga telah terbunuh dalam serangan berasingan pada tempoh yang sama. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button