Berita Utama

MARA perluas program TVET Tahfiz ke seluruh negara

Lulusan tahfiz tiada sijil SPM berpeluang mohon GiatMara Tahfiz

BANGI, 13 Zulhijjah 1444H, Ahad – Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan memperluas program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Tahfiz di semua institusi pendidikan agensi berkenaan.

Pengerusinya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, inisiatif berkenaan turut memberi peluang kepada lulusan tahfiz yang tidak memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk memohon GiatMara Tahfiz

“Sebahagian inisiatif berkenaan pernah digagaskan melalui Dasar Tahfiz Negara ketika pemerintahan Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Namun tergendala ketika Pakatan Harapan (PH) memerintah dan kini dilancar semula Dasar Tahfiz Negara 2.0 bagi melahirkan 125,000 Huffaz Profesional.

“Insya-Allah Program TVET Tahfiz akan diperluaskan di seluruh institusi pendidikan MARA. Bagi lulusan tahfiz yang tiada SPM pun boleh mohon GiatMARA Tahfiz,” katanya dalam kenyataan di Facebook, hari ini.

Januari lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Zahid Hamidi berkata, kerajaan berhasrat mengiktiraf Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) supaya setaraf dengan SPM bagi meningkatkan kadar kebolehpasaran pemegang sijil berkenaan.

Dasar Tahfiz Negara mula dilancarkan pada 2018, malah ia sebahagian daripada program Transformasi Nasional 2050 (TN 2050).

Program berkenaan menyasarkan untuk mewujudkan seramai 250,000 huffaz (penghafal al-Quran) dari golongan ahli profesional antaranya jurutera dan doktor.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button