Dunia

Bakar al-Quran: Sweden bimbang reputasi tercemar

Imej negara berubah jika terus digambarkan sebagai Islamofobia

STOCKHOLM, 15 Zulhijjah 1444H, Selasa – Menteri Luar Sweden, Tobias Billstrom mengakui tindakan ekstremis membakar kitab suci al-Quran di luar sebuah masjid di Stockholm boleh mengubah imej negaranya menjadi lebih buruk.

Billstrom berkata, negara Sweden sedang bergelut untuk menyelamatkan reputasi.

“Imej baik Sweden akan berubah dalam jangka masa panjang jika ia terus digambarkan sebagai Islamofobia.

“Sukar untuk meramalkan akibat yang akan berlaku dalam proses kelulusan keahlian NATO Sweden. Pertahanan juga penting,” kata menteri luar negara itu.

Kementerian Luar Sweden pada Ahad mengecam pembakaran al-Quran di hadapan sebuah masjid pada 28 Jun, hari pertama perayaan Aidiladha umat Islam di Stockholm.

Menerusi kenyataan itu, Kerajaan Sweden berkata, tindakan Islamofobia individu dalam demonstrasi di negara itu boleh menyinggung perasaan umat Islam dan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan yang tidak mencerminkan pandangan kerajaan Sweden.

“Perkauman, xenofobia dan sikap tidak bertoleransi yang berkaitan dengannya tidak mempunyai tempat di Sweden atau Eropah,” kata kementerian itu sambil menyifatkan pembakaran al-Quran dan kitab suci lain sebagai provokasi yang jelas.

Insiden itu berlaku di luar Masjid Pusat Stockholm dan mendapat kecaman meluas dari seluruh dunia, termasuk pihak berkuasa Iran.

“Di Sweden, kebebasan bersuara mendapat perlindungan yang kuat. Tetapi secara semula jadi ini tidak bermakna bahawa kerajaan menyokong setiap pendapat yang dinyatakan.

“Perhimpunan awam juga boleh menjadi polarisasi dan menyinggung perasaan,” kata kementerian itu.

Beliu menambah bahawa tindakan membakar al-Quran baru baru ini mempunyai akibat yang serius untuk keselamatan dan keselamatan dalaman Sweden. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button