Dunia

Pertempuran di Sudan tercetus ketika tentera halang bantuan

Penduduk anggap pertempuran paling teruk selama beberapa minggu

KHARTOUM, 16 Zulhijjah 1444H, Rabu – Pertempuran sengit berlaku pada hari Selasa di seluruh Omdurman, ketika Tentera Darat cuba memotong laluan bekalan yang digunakan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) untuk membawa bantuan ke bandar itu.

Pihak tentera melancarkan serangan udara dan artileri berat, dengan saksi melaporkan terdapat pertempuran darat di beberapa bahagian Omdurman.

RSF berkata, mereka telah menembak jatuh sebuah jet pejuang, dan penduduk menyiarkan rakaman yang menunjukkan juruterbang keluar dari pesawat.

Tiada komen segera daripada Tentera Darat Sudan.

Konflik antara Angkatan Tentera Sudan dan RSF meletus pada 15 April, membawa pertempuran harian ke ibu negara, mencetuskan pembunuhan bermotifkan etnik di wilayah barat Darfur, dan mengheret Sudan ke dalam perang saudara yang berlarutan.

RSF dengan cepat menguasai kawasan ibu kota dan telah membawa masuk pejuang tambahan dari Darfur dan Kordofan ketika konflik semakin meruncing.

Penduduk berkata pertempuran di Omdurman pada Selasa adalah yang paling berat selama berminggu-minggu, dan ketika Tentera Darat cuba mendapatkan tempat, mereka juga menangkis serangan RSF terhadap pangkalan polis.

“Terdapat pengeboman yang sangat kuat selama berjam-jam, serangan udara, artileri dan peluru.

“Ini adalah kali pertama bagi kami bahawa terdapat serangan berterusan pada tahap ini dari setiap arah,” kata Manahel Abbas, seorang penduduk di Omdurman.

Konflik itu tercetus di tengah-tengah pertikaian mengenai rancangan yang disokong antarabangsa untuk peralihan ke arah pemerintahan awam, empat tahun selepas penggulingan autokrat yang sudah lama memerintah, Omar Al-Bashir, semasa pemberontakan rakyat.

Arab Saudi dan Amerika Syarikat menjadi perantara beberapa perjanjian gencatan senjata pada rundingan di Jeddah yang digantung bulan lalu selepas kedua-dua pihak melanggar gencatan senjata.

Dalam langkah yang boleh meningkatkan konflik di barat Sudan, ketua puak dari Darfur Selatan pada hari Isnin mengisytiharkan kesetiaan mereka kepada RSF.

Hampir 2.8 juta orang telah kehilangan tempat tinggal sejak bermulanya pertempuran pada pertengahan April, termasuk hampir 650,000 yang telah menyeberang ke negara jiran, menurut angka terkini PBB. -Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button