Berita UtamaDunia

Israel halau penduduk Palestin

Cubaan jahat Zionis 'bersih' umat Islam di Baitulmaqdis

BAITULMAQDIS, 23 Zulhijjah 1444H, Rabu – Rejim penjajah Israel mengusir keluarga Palestin di sebuah pangsapuri di Kota Lama Baitulmaqdis bagi mengukuhkan kawalan dengan merampas hak-hak rakyat Palestin.

Dalam kejadian itu, tentera pengganas menyerbu ke pangsapuri Nora Ghaith-Sub Laban di Kota Lama Baitulmaqdis memaksa seorang wanita membuka pintu dan mengusirnya.

Pemilik rumah menganggap tindakan rejim Israel sebagai cubaan membersih etnik di kawasan yang didiami penduduk Palestin.

Beberapa penduduk yang diusir kemudian berhimpun dibawah pangsapuri berkenaan menuntut hak mereka dipulangkan.

Aktivis menyifatkan penyingkiran penduduk Palestin sebagai sebahagian daripada trend yang lebih meluas bagi peneroka haram menceroboh kawasan kejiranan Palestin dengan sokongan rejim Zionis.

Awal tahun ini, Mahkamah Agung Israel menolak rayuan terakhir sebuah keluarga Palestin sekali gus menamatkan pertelagahan undang-undang selama 45 tahun dan menyebabkan penduduk Palestin diusir dari kediaman sendiri.

Sehingga kini, lebih 220,000 peneroka haram menguasai kawasan berkenan menyebabkan penduduk Palestin ditindas dan dihalau secara berperingkat. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button