Berita UtamaDunia

Mesir bina sungai buatan selari Sungai Nil dengan kos AS$5.2 bilion

Bantu tambah tanah pertanian, kurangkan import makanan, gandum

KAHERAH, 24 Zulhijjah 1444H, Khamis – Mesir sedang membina sungai buatan selari dengan Sungai Nil dengan kos AS$5.2 bilion dan sebagai sebahagian daripada projek Delta Barunya.

Pihak berkuasa berkata, sungai itu akan membantu mengembangkan tanah pertanian dan mengurangkan keperluan untuk mengimport makanan dan gandum.

Pencerobohan Russia ke atas Ukraine pada Februari tahun lalu mendorong lonjakan global dalam harga gandum, menyebabkan Mesir bergelut kerana ia merupakan pengimport gandum terbesar dunia.

Russia dan Ukraine membekalkan Mesir dengan 80 peratus daripada import gandumnya pada 2021.

Pihak berkuasa berkata, air untuk sungai buatan itu keluar daripada saliran pertanian kitar semula dan air bawah tanah.

Mesir sedang menghadapi krisis kekurangan air dan UNICEF memaklumkan, negara itu kehabisan air menjelang 2025.

Pada Oktober tahun lalu, petani di Mesir menimbulkan kebimbangan bahawa ketegangan sosial akan meningkat kerana kekurangan air dan perubahan iklim.

Terdahulu, tersebar berita bahawa kadar inflasi tahunan Mesir mencecah rekod tertinggi pada Jun pada 36.8 peratus, ketika negara itu terus bergelut dengan krisis ekonomi yang teruk.

Rakyat Mesir telah bergelut dengan kenaikan harga selama berbulan-bulan dan ramai rakyat bergelut untuk membeli produk makanan asas seperti buah-buahan dan daging berikutan peningkatan inflasi.

Aktivis mengkritik kerajaan Mesir kerana menyalurkan wang kepada projek sia-sia di seluruh negara ketika ekonomi terus meningkat.

Salah satu projek terbesarnya ialah Modal Pentadbiran Baharu – yang dibina 50 kilometer dari Kaherah di sebidang padang pasir. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button