Berita UtamaDunia

Tentera Wagner ditawar terus berperang di Ukraine

Askar upahan itu bertempur bersama tentera Russia

MOSCOW, 25 Zulhijjah 1444H, Jumaat –  Presiden Vladimir Putin berkata anggota syarikat tentera swasta Rusia, Wagner, boleh terus bertempur di Ukraine di bawah pemerintahan sendiri walaupun pernah melakukan pemberontakan terhadap kepimpinan Moscow, lapor Agensi Berita Jerman dpa.

“Ramai anggota yang bersetuju apabila saya berkata demikian,” kata Putin kepada akhbar Kommersant mengenai pertemuannya dengan pasukan yang diketuai Yevgeny Prigozhin, di Kremlin baru-baru ini.

Tetapi Prigozhin menolak tawaran itu, kata Putin.

Askar upahan itu yang bertempur bersama Tentera Russia selama berbulan-bulan dalam pencerobohan Moscow ke atas Ukraine, mendapat perhatian terutama semasa pertempuran sengit di sekitar bandar timur Bakhmut.

Bagaimanapun, pada akhir Jun, selepas tentera Russia didakwa menyerang kem Wagner, Prigozhin telah menduduki bandar Rostov-on-Don Rusia dan membawa pasukan tenteranya berarak ke arah Moscow.

Kemudian, Prigozhin mengarahkan pengunduran selepas berunding dengan Kremlin hasil bantuan Presiden Belarus Alexander Lukashenko yang bertindak selaku orang tengah.

Ketika itu, Putin menyifatkan pemberontakan berkenaan sebagai “pengkhianatan”.

Kedudukan pasukan Wagner yang berperang di Ukraine belum diketahui setakat ini.

Putin juga secara tidak langsung mengakui bahawa kepimpinan Russia turut bergantung pada organisasi ketenteraan swasta yang beroperasi di luar skop undang-undang Rusia.

“Kami tidak mempunyai undang-undang mengenai organisasi tentera swasta… Kumpulan itu wujud, tetapi tidak sah,” kata pemimpin Kremlin itu. – Bernama

 

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button