Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Mesir potong bekalan elektrik, kurangkan beban gelombang haba

Tutup sementara sehingga tekanan rangkaian paip gas kembali normal

KAHERAH, 2 Muharam 1445H, Khamis – Mesir akan menutup sementara bekalan elektrik sehingga pertengahan minggu depan kerana kerajaan mengehadkan penggunaan gas ketika gelombang haba, kata Kabinet pada hari Rabu.

Penduduk melaporkan bekalan elektrik terputus di beberapa kawasan di Kaherah minggu ini, kerana suhu meningkat melebihi 40 darjah celcius.

Gelombang haba kini menjejaskan selatan Eropah dan Afrika Utara seiring dengan suhu melampau di tempat lain di Hemisfera Utara.

Mesir mempunyai lebihan bekalan elektrik selepas kapasiti berkembang pesat sejak sedekad lalu, tetapi permintaan untuk kuasa, kebanyakannya dijana oleh gas asli, meningkat pada musim panas apabila ramai menggunakan penghawa dingin.

Pihak berkuasa telah mula menurunkan beban, atau merancang pemotongan bekalan elektrik, selepas tekanan dalam rangkaian paip gas menurun disebabkan peningkatan penggunaan, kata Perdana Menteri, Mostafa Madbouly.

“Kami kini berada dalam tempoh pelepasan beban sementara sehingga rangkaian kembali kepada tekanan normal,” katanya.

Sejak tahun lepas, kerajaan telah cuba mengurangkan penggunaan gas asli tempatan untuk mengeluarkan lebih banyak gas untuk eksport dan memperoleh mata wang yang amat diperlukan. 

Mesir berdikari dalam sektor gas asli pada akhir 2018 dan sedang berusaha untuk membangunkan kedudukannya sebagai hab tenaga serantau untuk mencairkan gas dan mengeksportnya semula. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button