Berita Utama

RM6.5 bilion diperuntuk baik pulih sekolah daif dari 2016-2023

Fasiliti pendidikan di Sabah dan Sarawak turut ditambah baik

KUALA LUMPUR, 10 Muharram 1445H, Jumaat – Kerajaan memperuntukkan RM6.5 bilion bagi pelaksanaan projek pembangunan semula bangunan daif di sekolah melibatkan 1,002 projek di seluruh negara sejak dari 2016 hingga 2023.

Kementerian Pendidikan (KPM) menerusi hantaran di Facebook hari ini memaklumkan, langkah itu adalah komitmen kerajaan untuk menoktahkan isu sekolah daif yang diteruskan dalam Rolling Plan 2023.

“(Menerusi Rolling Plan 2023) sejumlah RM923.97 juta diperuntukkan bagi pelaksanaan 417 projek baharu dan sambungan di seluruh negara,” menurut KPM.

Selain itu, KPM turut memaklumkan akses dan fasiliti pendidikan di Sabah dan Sarawak turut ditambah baik menerusi pelaksanaan 327 projek pembangunan bangunan daif di sekolah atau 78 peratus daripada keseluruhan projek yang diluluskan di pelbagai peringkat pelaksanaan pada tahun ini.

“Seperti ditekankan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek, usaha untuk menyelenggara dan menaik taraf bangunan daif di sekolah sentiasa menjadi keutamaan KPM demi mencapai hasrat akses pendidikan yang berkualiti untuk semua anak Malaysia, generasi yang mewarisi Malaysia MADANI,” menurut KPM. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button