Berita UtamaDunia

Menteri Luar Arab Saudi bantah perbuatan cemarkan al-Quran

Pembakaran al-Quran cetus kebencian agama, jejaskan dialog

RIYADH, 12 Muharam 1445H, Ahad – Menteri Luar Arab Saudi, Faisal bin Farhan Al Saud menyuarakan bantahan kerajaan Arab Saudi terhadap semua percubaan untuk mencemarkan al-Quran dan menuntut tindakan segera bagi menghentikan perbuatan ekstremis yang menyinggung perasaan umat Islam, lapor Xinhua.

Dalam perbualan telefon dengan rakan sejawatan dari Sweden, Tobias Billstrom, pada Jumaat, Menteri Luar Arab Saudi itu berkata bahawa pembakaran al-Quran mencetuskan kebencian agama dan menjejaskan dialog.

Billstrom berkata, Sweden turut mengecam perbuatan membakar al-Quran itu.

Diplomat Sweden itu turut menyuarakan kesedihan terhadap eksploitasi secara terang-terangan yang dilakukan sesetengah pihak terhadap perlembagaan Sweden.

Sweden akan berusaha mengambil langkah sewajarnya untuk menamatkan semua tindakan keganasan dan mencemarkan agama serta kitab suci, katanya.

Beberapa kejadian mencemarkan al-Quran berlaku di Sweden pada tahun ini.

Pada 28 Jun, seorang pelarian Iraq membakar naskhah al-Quran di luar masjid Stockholm dan pada 20 Julai dia bertindak memijak al-Quran di hadapan kedutaan Iraq di Stockholm. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button