Berita UtamaDunia

20,000 hilang tempat tinggal akibat pertempuran puak Palestin di Lubnan

13 terbunuh di kem Ain el-Hilweh sejak pertempuran tercetus

BEIRUT, 17 Muharam 1445H, Jumaat – Pertempuran antara puak yang bertelagah di kem Palestin Ain el-Hilweh di selatan Lubnan menyebabkan 20,000 penduduk kehilangan tempat tinggal, termasuk 12,000 kanak-kanak, kata Save the Children pada Khamis.

“Ramai keluarga melarikan diri daripada keganasan tanpa ambil masa untuk berkemas atau bersiap sedia bagi perpindahan,” kata Pengurus kawasan untuk Save the Children, George Jreij.

Sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh di kem itu sejak pertempuran tercetus pada Sabtu lalu antara Fatah dan puak pesaing, sumber keselamatan di kem memberitahu Reuters.

Gencatan senjata yang lemah telah diadakan selepas dua pejuang terbunuh pada Rabu, katanya.

Menurut Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian Palestin (UNRWA), Ain el-Hilweh adalah kem terbesar daripada 12 kem Palestin di Lubnan, menempatkan kira-kira 80,000 sehingga 250,000 pelarian Palestin di seluruh negara.

Beberapa penduduk yang baharu dipindahkan telah melarikan diri ke sekolah di luar kem, kata Nabaa, kumpulan Lubnan yang menyokong pelarian.

Beberapa kanak-kanak telah dipisahkan daripada ibu bapa dan penjaga mereka bahkan keluarga lain terlalu takut untuk meninggalkan rumah walaupun bekalan makanan dan air mereka terhad.

Ketika pertempuran berterusan selama beberapa hari, ada pihak yang bimbang ia akan merebak ke negara berdekatan Saida, sebuah bandar pelabuhan yang besar.

Sementara itu, Ketua kumpulan bersenjata Hezbollah yang berpengaruh di Lubnan, Sayyed Hassan Nasrallah menggesa gencatan senjata yang berkekalan.

Pada Khamis, Nasrallah berkata, pihaknya tidak terbabit dalam pertempuran itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button