Berita Utama

Zahid kata Selangor rugi kalau BN-PH kalah

Pelaburan luar yang besar, negeri paling utama bantu rakyat

KUALA SELANGOR, 20 Muharam 1445H, Isnin – Menjadi suatu kerugian buat negeri Selangor, yang menjadi antara nadi ekonomi negara dengan menyumbang antara 25.5 peratus kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) tahun lepas, tidak berada di bawah pentadbiran Kerajaan Madani selepas Pilihan Raya Negeri (PRN), 12 Ogos ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamid berkata, dengan pelaburan luar yang besar, Selangor muncul negeri paling utama membantu rakyat Malaysia mengubah kehidupan, dengan menawarkan peluang pekerjaan tinggi.

“Maka, rugilah jika Selangor tidak dapat kita kekalkan sebagai sebuah negeri di bawah Kerajaan Perpaduan yang berteraskan Malaysia MADANI,” katanya ketika berucap pada Majlis Doa Selamat sempena Bulan Kemerdekaan dan Kesejahteraan MADANI, di sini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, penyatuan gabungan parti dalam Kerajaan Perpaduan di Selangor, dapat dilihat menerusi keterbukaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) yang memberi ruang kepada BN, bertanding lebih banyak kerusi pada PRN ini.

“Sebelum Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan, BN cuma tinggal lima kerusi tetapi baiknya hati (pimpinan) PH ini, mereka bagi kita bertanding 12 kerusi dan ini bukti keikhlasan PH berkawan dengan kita,” katanya.

Sebelum DUN Selangor dibubarkan, PH memiliki 40 kerusi (PKR-19, DAP-15, Amanah-enam), BN (lima), Bersatu (empat), Parti Bangsa Malaysia (PBM) (dua) manakala PAS, Pejuang dan Warisan masing-masing satu kerusi, serta seorang wakil rakyat Bebas.

Satu lagi kerusi, DUN Batang Kali, diisytiharkan kosong setelah wakil rakyatnya tidak hadir ke persidangan DUN melebihi enam bulan. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button