Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Dakwaan Bung Mokhtar bakal diganti di Sabah tak benar

Ada pihak cuba gugat kestabilan UMNO Sabah

KOTA KINABALU, 28 Safar 1445H, Khamis – Desas desus kononnya Datuk Seri Bung Mokhtar bakal digugurkan daripada jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO adalah tidak benar.

Ketua UMNO Bahagian Putatan, Jeffery Nor Mohamed berkata, khabar angin itu sengaja ditimbulkan pihak tertentu untuk menggugat kestabilan UMNO. 

“Ia sama sekali tidak benar dan tidak berasas. Orang tertentu yang mempunyai agenda politik sendiri menyebarkannya untuk menggugat kestabilan UMNO di negeri ini,” katanya.

Pengarah Jentera Pilihan Raya UMNO Sabah itu berkata, UMNO Sabah bersatu dan mempunyai hubungan kerja yang baik dengan Bung Moktar.

Beliau menambah, Bung Moktar telah berjaya mengukuhkan UMNO negeri selepas Barisan Nasional kehilangan kerajaan negeri pada 2018.

“Apabila pemimpin UMNO ketika itu berpaling tadah kepada parti lain, Bung Moktar terus kekal dalam parti dan bekerja keras untuk parti itu kembali ke dalam kerajaan pada pilihan raya negeri 2020.

“Kami UMNO Sabah menyokong penuh Bung Moktar untuk meneruskan kepimpinannya di negeri ini. Tidak, tiada pertikaian mengenainya.

“Mungkin ada segelintir orang yang mempunyai agenda peribadi yang cuba menimbulkan masalah. Mereka menyebarkan khabar angin untuk kepentingan politik mereka sendiri,” katanya.

Bung Moktar yang dibebaskan daripada tuduhan rasuah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu, kini dilihat lebih kuat memegang parti itu di negeri itu.

Bagaimanapun, seteru politik dalaman yang didakwa bekerjasama dengan kuasa luar telah cuba menggulingkan beliau sebagai ketua Umno Sabah dalam usaha untuk bekerjasama dengan kerajaan negeri GRS yang diketuai oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Pada pilihan raya negeri mengejut 2020, Bung Moktar mengetuai BN Sabah untuk bergabung tenaga dengan gabungan yang dipanggil Gabungan Rakyat Sabah (GRS). GRS diketuai Pengerusi Bersatu Sabah, Hajiji untuk menjatuhkan kerajaan negeri pimpinan Parti Warisan di bawah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Bagaimanapun, awal tahun ini, Bung Moktar menarik balik sokongan BN terhadap kerajaan negeri selepas Hajiji mengetuai ‘exodus’ besar-besaran keluar dari Bersatu Sabah pada Disember tahun lepas untuk membentuk Parti Gagasan Rakyat Sabah (Gagasan Rakyat) bagi menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan peringkat persekutuan.

Hajiji berjaya mempertahankan majoritinya dengan sokongan ADUN Pakatan Harapan (PH) dan sekolompok penyokong daripada Barisan Sabah.

Semua parti adalah sebahagian daripada kerajaan perpaduan persekutuan, tetapi hubungan antara Barisan Sabah dan GRS masih menjadi perbalahan, dengan beberapa Adun BN-UMNO terus bekerjasama dengan kerajaan Hajiji.

Warisan, yang dilihat semakin mesra dengan Barisan Sabah di bawah pimpinan Bung Moktar, kekal sebagai parti pembangkang kepada GRS di peringkat negeri.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button