Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Dunia

Finland larang kemasukan kenderaan nombor plat Russia

Langkah diambil susulan pencerobohan Moscow ke atas Ukraine

COPENHAGEN, 30 Safar 1445H, Sabtu – Finland bakal menyertai negara-negara Baltik mengenakan larangan masuk ke atas kenderaan dengan nombor pendaftaran Rusia, menurut kerajaan Finland pada Jumaat.

Sehingga tengah malam Sabtu, kenderaan yang didaftarkan di negara jiran itu dilarang memasuki Findland, lapor Agensi Berita dpa.

Sebelum ini, Estonia, Latvia dan Lithuania telah melarang kenderaan yang berdaftar di Rusia daripada melintasi sempadan.

Langkah itu diambil susulan pelaksanaan sekatan oleh Suruhanjaya Eropah (EU) sejak 8 September lalu, sebagai respons kepada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada Februari 2022.

Di bawah sekatan itu, kenderaan yang didaftarkan di Rusia tidak lagi dibenarkan memasuki wilayah Kesatuan Eropah.

Finland ialah negara EU yang mempunyai sempadan yang paling panjang dengan Rusia.

Bagaimanapun, teradapat pengecualian, contohnya untuk warga EU dan diplomat yang tinggal secara tetap di Rusia.

Kenderaan yang didaftarkan di Rusia yang kini berada di Finland perlu keluar dari negara itu selewat-lewatnya pada 16 Mac 2024.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button