Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita Utama

Malaysia, China tandatangani tiga MoU bernilai hampir RM20 bilion

Loji janakuasa sisa kepada tenaga ditandatangani antara Citaglobal Bhd, Shanghai Sus Environment

NANNING, 1 Rabiulawal 1445H, Ahad – Malaysia dan China telah menandatangani tiga memorandum persefahaman (MoU) bernilai RM19.84 bilion.

MoU pertama, bernilai RM15 bilion, ditandatangani antara Citaglobal Bhd dan Shanghai Sus Environment untuk meneroka potensi kerjasama untuk membangunkan loji janakuasa sisa kepada tenaga terutamanya di Malaysia.

MoU kedua bernilai RM2.34 bilion telah ditandatangani antara PM Access World dan Beibu Gulf International Port Group, yang akan melibatkan pergudangan dan kerjasama logistik antara kedua-dua syarikat dalam menyokong Koridor Perdagangan Darat-Laut Antarabangsa Baharu untuk menggalakkan kerjasama ekonomi dan perdagangan antara Guangxi dan Malaysia.

MoU terakhir, bernilai RM2.5 bilion ditandatangani antara Sime Darby Oils International Limited dan Guangxi Beibu Gulf Port Group untuk membina pusat perdagangan dan pengedaran minyak sawit ditapis dan pemendekan di Qinzhou, dengan anggaran jumlah urus niaga tahunan sebanyak 500,000 tan, lapor The Star.

Pemeteraian MoU itu disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang diiringi Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Chan Foong Hin, Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming dan Timbalan Menteri Luar Negeri, Datuk Mohamad Alamin.

Anwar kini berada di Nanning, China, untuk lawatan kerja sehari ke Ekspo China-ASEAN (CAEXPO) ke-20 dan Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan China-ASEAN (CABIS).

Anwar dijangka menyampaikan sidang akhbar di Nanning selepas mesyuarat tertutup berasingan dengan China Communications Construction Company (CCCC) dan Huawei, masing-masing.

Perdana Menteri akan kembali ke Kuala Lumpur pada Ahad (17 September) untuk menghadiri sidang Parlimen yang sedang berlangsung pada Isnin (18 September).

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button