Berita UtamaDunia

18,000 rakyat Palestin tak dapat pergi kerja gara-gara Israel tutup sempadan

Hukuman kolektif menyalahi undang-undang, mudaratkan rakyat Palestin

GAZA, 5 Rabiulawal 1445H, Khamis – Tentera penjajah Israel menutup titik lintasan dengan Semenanjung Gaza, menyebabkan ribuan rakyat Palestin tidak dapat pergi bekerja di Israel dan Tebing Barat yang diduduki.

Minggu lalu, Israel mengumumkan bahawa pihaknya akan menutup lintasan utama Erez untuk ‘penilaian keselamatan’.

Tindakan itu dibuat selepas ketegangan yang memuncak baru-baru ini di sepanjang pagar pemisah, yang mana tentera Israel menembak mati seorang warga Palestin pada 19 Julai lalu, menyebabkan 11 yang lain cedera.

Rejim Israel menuduh ratusan ‘perusuh’ berkumpul berhampiran pagar dan ‘beberapa alat letupan telah diaktifkan’.

Dalam beberapa hari belakangan ini, rakyat Palestin mengadakan protes berhubung layanan terhadap tahanan warganya di penjara Israel dan serbuan ke atas Masjid al-Aqsa yang dihormati.

Penutupan titik persimpangan itu menyebabkan kira-kira 18,000 rakyat Palestin tidak dapat melintasi untuk bekerja, sekali gus menafikan ekonomi semenanjung yang disekat itu.

NGO Israel Gisha mengecam penutupan lintasan itu sebagai satu bentuk ‘hukuman kolektif’.

“Menyekat perjalanan melalui Erez sebagai tindak balas kepada demonstrasi oleh pagar perimeter Gaza merupakan hukuman kolektif yang menyalahi undang-undang, memudaratkan pekerja Gaza dan keluarga mereka, serta pemegang permit lain yang perlu melakukan perjalanan untuk keperluan kemanusiaan,” katanya.

Pertubuhan itu juga menulis surat kepada Menteri Pertahanan Israel, menegaskan keputusan itu ‘tidak sah’ dan ‘melanggar undang-undang secara terang-terangan’.

“Niat dan keputusan itu adalah untuk menyebabkan kemudaratan yang disengajakan kepada penduduk awam, berpunca daripada objektif yang dilarang, menghukum dan mewujudkan penyalahgunaan kawalan anda ke atas sempadan,” kata surat itu. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button