Berita UtamaDunia

Rangka kerja perjanjian normalisasi Israel-Arab Saudi dilaksana 2024

Kerajaan Netanyahu tak senang Palestin dapat untung dari perjanjian

TEL AVIV, 6 Rabiulawal 1445H, Jumaat – Satu rangka kerja perjanjian yang diusahakan oleh Amerika Syarikat (AS) untuk menjalin hubungan antara Israel dan Arab Saudi boleh dilaksanakan pada awal tahun depan.

Ia selepas ketiga-tiga negara itu memberi isyarat kemajuan dalam rundingan yang rumit.

Normalisasi Israel-Arab Saudi akan melakar semula Timur Tengah secara dramatik dengan menghimpunkan secara rasmi dua rakan kongsi utama AS dalam menghadapi Iran — dasar luar negara berkembang maju untuk Presiden Joe Biden ketika beliau berusaha untuk dipilih semula pada hujung 2024.

Biden menyuarakan keyakinan mengenai prospek dalam perbincangan dengan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu di luar Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) pada Rabu.

Secara berasingan, Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman berkata ‘setiap hari kami semakin hampir’ dengan perjanjian.

Meskipun begitu, muncul isu susulan pencarian Riyadh untuk program nuklear awam menguji dasar AS dan Israel.

Gesaan Arab Saudi dan AS supaya rakyat Palestin mendapat keuntungan menerusi sebarang perjanjian adalah tidak menyenangkan bagi kerajaan kanan Netanyahu.

“Jurang boleh dirapatkan. Ia akan mengambil masa. Tetapi ada kemajuan.

“Saya fikir pasti ada kemungkinan bahawa, pada suku pertama 2024, empat atau lima bulan kemudian, kami akan dapat berada pada titik yang mana butiran (urus niaga) dimuktamadkan,” kata Menteri Luar, Eli Cohen kepada Radio Tentera Israel.

Garis masa sedemikian membolehkan pentadbiran Biden melalui tempoh semakan dalam Kongres dan Senat AS serta memperoleh ratifikasi menjelang pengundian presiden pada November. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button