Berita Utama

Malaysia bebas penyakit kuda Afrika

DVS komited pastikan haiwan, ternakan bebas ancaman penyakit

PUTRAJAYA, 7 Rabiulawal 1445H, Sabtu – Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia (WOAH) mengembalikan semula status bebas penyakit kuda Afrika (AHS) kepada Malaysia pada 15 Sept lepas setelah status itu digantung pada Ogos 2020, susulan terdapat kes di Terengganu.

Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) dalam kenyataan hari ini berkata, perkara itu dimaklumkan WOAH menerusi surat yang dihantar kepada jabatan itu.

“WOAH melalui suratnya kepada DVS telah menyatakan bahawa Malaysia telah memenuhi syarat yang ditentukan oleh badan itu melalui Resolusi No.15 bagi mendapatkan semula status bebas AHS yang telah digantung berikutan kejadian penyakit tersebut pada Ogos 2020.

“Dalam memastikan status bebas ini dapat dikekalkan, DVS akan terus menjalankan ujian makmal bagi keperluan survelan AHS berdasarkan Article 12.1.5 Terrestrial Animal Health Code,” menurut kenyataan itu.

Dalam pada itu, DVS komited memastikan haiwan dan ternakan di dalam negara bebas daripada sebarang ancaman penyakit.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button