Berita UtamaDunia

Syria-China bina hubungan dua hala, jalin perkongsian strategik

Dijangka tumpu pembinaan semula negara selepas perang saudara

HANGZHOU, 7 Rabiulawal 1445H, Sabtu – Presiden China, Xi Jinping mengadakan perbincangan dengan rakan sejawatannya dari Syria, Bashar Al-Assad pada Jumaat.

Pertemuan antara dua Presiden itu akan mendedahkan mengenai ‘perkongsian strategik’ baharu antara China dan Syria. 

Bashar kini dalam rangka lawatan rasmi pertamanya ke China, setelah hampir dua dekad mencari sokongan kewangan bagi membina semula negaranya serta memulihkan Syria daripada pengasingan selama bertahun-tahun akibat perang saudara.

Bashar juga dijangka menghadiri majlis perasmian Sukan Asia ke-19 di Hangzhou hari ini.

“Hari ini, kami akan bersama-sama mengumumkan penubuhan perkongsian strategik China-Syria, yang akan menjadi peristiwa penting dalam sejarah hubungan dua hala.

“Berdepan dengan situasi antarabangsa yang penuh dengan ketidakstabilan dan ketidaktentuan, China bersedia untuk terus bekerjasama dengan Syria, teguh menyokong satu sama lain, menggalakkan kerjasama mesra dan bersama-sama mempertahankan keadilan dan keadilan antarabangsa,” kata Jinping kepada Bashar.

China adalah satu daripada segelintir negara di luar Timur Tengah yang dilawati Bashar sejak perang saudara bermula pada 2011, yang membunuh lebih setengah juta orang, memindahkan jutaan yang lain dan menjejaskan infrastruktur serta industri Syria.

Kementerian Luar China berkata, lawatan itu akan membawa hubungan kedua-dua negara ke ‘tahap baharu’. 

“China dan Syria mempunyai persahabatan yang tradisional dan mendalam. 

“Kami percaya bahawa lawatan Presiden Bashar Assad akan memperdalam lagi kepercayaan politik dan kerjasama dalam pelbagai bidang antara kedua-dua negara,” kata jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning dalam taklimat biasa.

Penganalisis menjangkakan lawatan Bashar ke China akan memberi tumpuan sebahagiannya pada dana untuk pembinaan semula negara.

Ia juga datang apabila pengaruh China di Timur Tengah berkembang.

Tahun ini, Beijing menjadi perantara perjanjian yang menyaksikan saingan serantau lama Arab Saudi dan Iran bersetuju untuk memulihkan hubungan dan membuka semula kedutaan masing-masing.

Langkah itu diikuti dengan kembalinya Syria ke negara Arab ketika sidang kemuncak di Arab Saudi pada Mei, yang mengakhiri lebih sedekad pengasingan serantau.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button