Berita UtamaDunia

Puluhan rentung depoh bahan api di Benin meletup

Berlaku kebakaran di sebuah gudang bahan api seludup

COTONOU, 8 Rabiulawal 1445H, Ahad – Sekurang-kurangnya 34 orang maut di Benin berhampiran sempadan Nigeria pada Sabtu apabila sebuah depoh bahan api seludup meletup.

Tragedi itu mengakibatkan kepulan asap hitam menjulang ke udara dan meninggalkan puluhan mayat yang rentung di tapak kejadian.

Menurut penduduk tempatan, kebakaran berlaku di sebuah gudang bahan api seludup di bandar Seme Podji di selatan Benin, yang mana kereta, motosikal dan teksi beca mengunjunginya untuk mendapatkan bekalan.

Nigeria adalah pengeluar minyak utama dan penyeludupan bahan api adalah perkara biasa di negara itu dan di sepanjang sempadannya, dengan kilang penapisan haram, pembuangan bahan api dan saluran paip kadangkala menyebabkan kebakaran.

Menteri Dalam Negeri Benin, Alassane Seidou memberitahu pemberita kebakaran serius berlaku di bandar itu, namun belum memberi butiran bagaimana ia berlaku.

“Malangnya, kami merekodkan 34 kematian termasuk dua bayi. Mayat mereka rentung dan punca kebakaran adalah disebabkan bahan bakar seludup,” katanya.

Katanya, 20 lagi mangsa sedang dirawat di hospital, termasuk beberapa yang berada dalam keadaan serius.

Sejak beberapa dekad lalu, petrol bersubsidi Nigeria diangkut secara haram melalui jalan raya ke negara jiran, terutamanya Benin, yang mana ia dijual semula di pasaran gelap oleh sindiket. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button