Berita UtamaDunia

Parti pemerintah New Zealand komited iktiraf negara Palestin

Teruskan tradisi Aotearoa dalam isu dasar luar tentang apartheid

WELLINGTON, 18 Rabiulawal 1445H, Rabu – Parti Buruh – yang memerintah New Zealand – selari dengan pendapat global yang semakin meningkat bahawa mengiktiraf negara Palestin adalah prasyarat kepada penyelesaian yang adil.

Parti itu merancang untuk mengiktiraf negara Palestin jika dipilih semula dalam pilihan raya pada 14 Oktober ini.

Komitmen Parti Buruh perlu diterjemahkan dengan membabitkan Ketua Delegasi Am Palestin bagi membolehkan mereka mengemukakan kelayakan mereka sebagai duta ke New Zealand.

Perdana Menteri New Zealand, Chris Hipkins pada Februari mengadakan pertemuan dengan Izzat Salah Abdulhadi, yang berkhidmat sebagai Ketua Delegasi Am Palestin ke Australia, New Zealand dan Pasifik.

Tindakan ini akan menyelaraskan New Zealand dengan sentimen lazim yang diperhatikan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), di mana 139 daripada 193 negara anggota telah mengiktiraf kedaulatan Palestin.

Sebelum ini, Parti Hijau New Zealand mengemukakan usul meminta Parlimen mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara.

Organisasi advokasi seperti Justice for Palestine dan Alternative Jewish Voices telah menyatakan sokongan mereka terhadap komitmen ini.

“Sangat bagus untuk melihat Parti Buruh menyertai Parti Hijau dalam membuat komitmen untuk mengiktiraf Palestin jika dipilih. 

“Dengan berbuat demikian mereka meneruskan tradisi Aotearoa New Zealand yang mengambil pendirian bebas dan berprinsip mengenai isu dasar luar daripada bebas nuklear kepada menentang apartheid.

“Kami percaya bahawa rakyat New Zealand tidak akan berdiam diri sama seperti semasa kerajaan Afrika Selatan mengekalkan rejim apartheid, kami tidak akan berdiam diri sementara rakyat Palestin mengalami penghinaan yang sama dan akan memberi ganjaran kepada ahli politik yang mengambil sikap berani ini,” kata Jurucakap Keadilan untuk Palestin, Neil Ballantyn.

Walaupun New Zealand tidak mengiktiraf Palestin secara rasmi sebagai negara berdaulat, ia secara konsisten mengecam pendudukan Israel. 

Selain itu, New Zealand telah menjadi penyokong kuat untuk penyelesaian dua negara. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button