Berita Utama

Kadar pengangguran menurun

Perubahan trend cari kerja yang ketara terutama babitkan golongan muda

ALOR GAJAH, 21 Rabiulawal 1445H, Sabtu – Kadar pengangguran negara terus menunjukkan trend penurunan apabila mencatat 3.5 peratus pada suku pertama 2023 berbanding 3.6 peratus pada suku tahun keempat 2022, kata Menteri Sumber Manusia (KSM), V. Sivakumar.

Katanya, ia berikutan berlakunya perubahan dalam trend pencarian kerja yang ketara terutama melibatkan golongan muda sejak kebelakangan ini dan dalam masa yang sama, pelbagai inisiatif dilaksanakan oleh kerajaan bagi membantu golongan pencari kerja berumur 40 tahun ke atas.

“Memang ada trend perubahan dalam pencarian terutama selepas COVID-19 kerana ramai yang dihentikan kerja dan selepas itu, mereka mencari pekerjaan yang sesuai dengan minat dan kemahiran mereka. Jadi ada perubahan trend di situ,” katanya pada sidang media selepas merasmikan program Jelajah MADANI Bersama Menteri Sumber Manusia di Pulau Sebang di sini hari ini.

Dalam pada itu katanya, data daripada Portal MYFutureJobs menunjukkan sebanyak 455,350 pencari kerja di seluruh negara telah berjaya ditempatkan dalam pelbagai sektor dari tempoh 2022 hingga September 2023.

“Ini adalah petunjuk yang baik bahawa lebih ramai orang mula bekerja dan kadar pengangguran semakin berkurangan dan dalam masa yang sama, mereka mendapat upah atau gaji yang setimpal,” katanya. 

Mengulas lanjut beliau berkata, KSM dengan agensi lain termasuk Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) akan melakukan lebih banyak usaha untuk memastikan kadar pengangguran dalam kalangan anak muda dikurangkan.

Katanya, program yang dirangka bukan saja untuk mengurangkan kadar pengangguran malahan memastikan belia negara mempunyai latihan dan kemahiran mencukupi agar mereka bersedia memasuki pasaran pekerjaan yang sangat kompetitif. 

“Kita juga sentiasa melihat perkembangan dan trend di seluruh dunia untuk mengenal pasti potensi pekerjaan pada masa hadapan yang kini amat jelas menunjukkan permintaan tinggi dalam bidang tertentu seperti keselamatan siber dan pendigitalan,” katanya. 

Dalam masa yang sama, katanya KSM juga sedang melipatgandakan usaha menggalakkan majikan dalam pelbagai sektor supaya mengambil 100 pekerja tempatan agar mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button