Berita Utama

Tiada rakyat kita terbabit gempa bumi Afghanistan

Urusan konsular dikendali Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Delhi

PUTRAJAYA, 24 Rabiulawal 1445H, Selasa – Kementerian Luar Negeri mengesahkan tiada rakyat Malaysia dilaporkan mengalami kecederaan atau menerima kesan secara langsung akibat kejadian gempa bumi yang melanda Wilayah Herat, Afghanistan pada 7 Oktober lalu.

Wisma Putra dalam kenyataan hari ini memaklumkan, perkara itu disahkan melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Delhi.

“Kerajaan Malaysia mengucapkan takziah dan menzahirkan rasa simpati yang mendalam kepada kerajaan serta rakyat Afghanistan yang terjejas susulan gempa bumi itu.

“Kejadian itu mengakibatkan kehilangan banyak nyawa dan ribuan orang lagi cedera serta kemusnahan harta benda dan infrastruktur awam,” katanya.

Pada masa sama katanya, rakyat Malaysia menzahirkan solidariti kepada rakyat Afghanistan pada waktu yang sukar ini.

“Ingatan dan doa ikhlas rakyat Malaysia adalah bersama-sama, khususnya kepada mereka yang terkesan dengan bencana ini,” katanya.

Pada masa ini, urusan konsular yang membabitkan rakyat Malaysia di Afghanistan dikendalikan oleh Suruhanjaya Tinggi Malaysia di New Delhi.

Mereka yang memerlukan sebarang bantuan konsular boleh berhubung terus dengan Suruhanjaya Tinggi Malaysia beralamat di 50-M, Satya Marg, Chanakyapuri, New Delhi yang boleh dihubungi di talian +91-11-2415 9300 dan +91-85955 50594 selain emel [email protected].

Terdahulu, Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (OCHA) melaporkan, lebih 11,000 orang terjejas akibat beberapa siri gempa bumi melanda wilayah Herat, Afghanistan pagi Sabtu.

Sekurang-kurangnya 11 kampung di Afghanistan telah musnah dalam kejadian gempa bumi itu, menurut kumpulan bantuan PBB pada petang Ahad, lapor Agensi Berita In Jerman (dpa).

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button