Berita Utama

Mindef perinci pembabitan veteran ATM dalam PLKN

Tawar kerjaya baharu kepada veteran selepas tamat perkhidmatan

ALOR GAJAH, 29 Rabiulawal 1445H, Ahad – Kementerian Pertahanan (Mindef) sedang memperincikan pelbagai aspek termasuk jumlah penglibatan veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dalam Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang bakal dilaksanakan dalam masa terdekat.

Timbalan Menteri Pertahanan, Adly Zahari berkata, pihaknya juga sedang mengenal pasti keupayaan dan pengalaman veteran ATM yang berpotensi, untuk dilibatkan dalam program berkenaan sekali gus memberikan mereka peluang pekerjaan.

“Jumlah veteran yang terlibat belum kita putuskan.. kita sedang lihat struktur (veteran ATM) kita dan keperluan guna tenaga veteran yang bersesuaian dengan PLKN.

“Ada dalam kalangan veteran ATM memang merupakan seorang jurulatih ketenteraan dan kita juga akan berikan sedikit latihan kepada veteran lain, agar mereka juga boleh menjadi sebahagian jurulatih PLKN,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata demikian selepas melakukan lawatan ke tapak pembinaan Kompleks Akademi Al-Bayan di Kampung Pegoh di sini yang turut dihadiri Pengerusi Pertubuhan Akademi Al-Bayan Dr Nur Mohammad Hadi Zahalan.

Dalam pada itu, Adly berkata, Mindef sentiasa memberi perhatian kepada kebajikan veteran ATM dan menyusun atau menawarkan kerjaya baharu kepada golongan itu, agar mereka dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik selepas menamatkan perkhidmatan.

Beliau berkata, usaha berkenaan dilaksanakan dengan kerjasama kementerian lain dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mengikut kuota ditetapkan.

“Dalam sistem Mindef di bawah kerajaan MADANI (kerajaan Perpaduan), kita memang memberi keutamaan kepada veteran ATM, dalam apa juga program dan Belanjawan 2024 yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim Jumaat lalu,” katanya.

Semalam, media melaporkan Timbalan Menteri Kewangan I merangkap Ahli Majlis Veteran Kebangsaan, Datuk Seri Ahmad Maslan, mencadangkan agar veteran ATM terutama yang berpengalaman dalam bidang ketenteraan dilibatkan dalam pelaksanaan PLKN.

Beliau dilaporkan berkata, cadangan berkenaan memberi peluang kepada veteran ATM memberi khidmat latihan sebagai jurulatih PLKN, sekali gus membantu kelancaran program berkenaan.- Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button