Berita UtamaDunia

Israel akan ‘dikuburkan’ jika berani jejak kaki ke Gaza: Hamas

'Askar rejim dalam kereta kebal sekarang lebih lemah dari 15 tahun dulu'

GAZA, 2 Rabiulakhir 1445H, Selasa – Pegawai kanan Gerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) memberi amaran akan ‘menguburkan’ tentera pengganas Israel di Semenanjung Gaza, jika rejim berani menjejakkan kaki ke wilayah itu dan meneruskan pencerobohan ke atas rakyat Palestin.

Amaran itu ditegaskan Ketua Jabatan Politik dan Hubungan Luar Hamas, Basem Naim dalam wawancara eksklusif dengan rangkaian berita Press TV pada Isnin.

Beliau memberi kata dua itu tatkala rejim Israel bersiap sedia untuk melancarkan serangan darat di Gaza, selepas memaksa jutaan penduduk berpindah ke selatan.

“Kami percaya jika mereka cuba memasuki Gaza, mereka bukan sahaja akan dikalahkan malah mereka akan dikuburkan di Semenanjung Gaza. Mereka telah mencuba ini (masuk Gaza) tiga atau empat kali dalam tempoh 15 tahun lalu dan mereka telah gagal.

“Kami percaya bahawa pada masa ini, seorang askar dalam kereta kebal adalah jauh lebih lemah daripada seorang askar dalam kereta kebal 15 tahun lalu. 

“Mereka telah menunjukkan apa yang berlaku pada 7 Oktober kepada bosnya dan askar lain di sekitar Semenanjung Gaza, dan kekuatan serta tingkah laku berani orang dan pejuang kita, saya rasa mereka tahu sekarang apa yang boleh berlaku kepada mereka,” katanya.

Ditanya sama ada rejim Israel akan dapat memulihkan imej kebalnya sebelum serangan mengejut pada 7 Oktober oleh kumpulan pejuang Palestin yang berpangkalan di Gaza, Naim dengan lantang menjawab ‘tidak akan’, dan menegaskan selama-lamanya ia tidak dapat memulihkan imej mereka sebelum 7 Oktober.

Katanya, Hamas telah memberi amaran kepada rejim Israel sebelum serangan bahawa rakyat Palestin tidak dapat berdiam diri lagi terhadap pencerobohan ke atas Masjid al-Aqsa, menutup tapak suci kepada jemaah Palestin, skim Judaisasi, penjara terbuka di Gaza selama 17 tahun dan sekatan terhadap rakyat Palestin.

Naim menegaskan bahawa Hamas telah memberi amaran bahawa tindak balas terhadap penerusan jenayah Israel ke atas rakyat Palestin tidak akan menjadi reaksi ‘biasa’, sebaliknya mencetuskan ketegangan memuncak.

Hamas melancarkan Operasi Taufan Al-Aqsa Sabtu lalu, menembusi jauh ke dalam wilayah yang diduduki oleh rejim Israel dengan melakukan serangan udara, darat, dan laut secara besar-besaran.

Kumpulan itu berkata, operasi itu adalah reaksi terhadap pencerobohan berulang ke atas Masjid al-Aqsa serta kekejaman Israel terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki.

Israel bertindak balas dengan serangan udara intensif ke atas sasaran awam di Semenanjung Gaza, membunuh sekurang-kurangnya 2,808 rakyat Palestin di Gaza dan mencederakan kira-kira 10,859 yang lain, menurut kementerian kesihatan wilayah itu.

Rejim itu juga telah memperhebatkan pengepungan Gaza, mengakibatkan bandar itu yang merupakan rumah kepada lebih 2.3 juta rakyat Palestin dibiarkan tanpa air, elektrik, bahan api dan internet. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button