Berita UtamaDunia

Akses bantuan kemanusiaan ke Gaza tak mencukupi

Bendera Palestin dikibar di bangunan Canberra hingga gencatan senjata diumumkan

CANBERRA, 10 Rabiulakhir 1445H, Rabu – Australia mengakui akses bantuan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza masih belum mencukupi sambil menyeru untuk memberikan laluan selamat kepada orang ramai di wilayah berkenaan.

Menteri Luar Australia, Penny Wong berkata, penderitaan rakyat di Gaza ketika ini sangat kritikal.

“Kami secara konsisten menyeru akses kemanusiaan yang selamat, tanpa halangan dan berterusan, dan laluan selamat untuk orang awam.

“Meskipun terdapat akses bantuan memasuki wilayah itu namun ia kekal tidak mencukupi,” katanya

Beliau menggesa sekatan terhadap bantuan kemanusiaan seperti makanan, bekalan air, alatan perubatan dan bantuan lain boleh dihantar terus ke wilayah itu.

Dalam menunjukkan solidariti kepada rakyat Palestin yang menderita, Majlis Sydney Canterbury-Bankstown sebulat suara mengundi untuk mengibarkan bendera Palestin.

Bendera Palestin akan dikibarkan di atas Paul Keating Park di Bankstown dan bangunan-bangunan pentadbiran Campsie sehingga gencatan senjata diisytiharkan di Palestin, menurut media Australia. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button