Berita UtamaDunia

8 bekas tentera laut India jadi pengintip Israel dihukum mati

Mereka dituduh intip kapal selam canggih Qatar untuk Israel

DOHA, 12 Rabiulakhir 1445H, Jumaat – Lapan bekas pegawai Tentera Laut India dijatuhkan hukuman mati di Qatar atas tuduhan bekerja sebagai pengintip untuk Israel.

Laporan media berkata, mahkamah Qatar mengumumkan hukuman mati ke atas lapan veteran tentera India pada Khamis.

Pegawai yang disabitkan kesalahan ialah Kapten Navtej Singh Gill, Kapten Birendra Kumar Verma, Kapten Saurabh Vasisht, Komander Amit Nagpal, Komander Purnendu Tiwari, Komander Sugunakar Pakala, Komander Sanjeev Gupta dan Sailor Rajesh Gopakumar.

Mereka bekerja di sebuah firma swasta apabila mereka ditahan oleh perkhidmatan perisikan Qatar pada Ogos tahun lalu.

Pegawai pesara itu ditangkap atas tuduhan mengintip untuk Israel dan dituduh melakukan aktiviti perisikan dan keganasan tajaan negara.

Mereka bekerja untuk firma swasta, Dahra Global Technologies and Consultancy Services, yang menyediakan latihan dan perkhidmatan lain untuk angkatan tentera Qatar.

Mereka telah dituduh mengintip kapal selam canggih Qatar untuk Israel. Kapal selam ini disalut dengan bahan khas yang meningkatkan keupayaan senyap mereka, sesuatu yang berharga untuk mana-mana tentera laut di dunia.

Menurut laporan, kapal selam itu dibina dengan kerjasama firma pembinaan kapal Itali.

Pihak berkuasa Qatar sebelum ini menyatakan bahawa mereka memiliki bukti elektronik berkaitan perkara itu.

Warga India tersebut telah menjalani perbicaraan pertama mereka pada akhir Mac. New Delhi telah diberikan akses konsular kepada lapan warga India dan telah berusaha untuk mendapatkan pembebasan mereka. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button