Berita UtamaDunia

Hamas tuntut Israel buka semua lintasan tanpa syarat

Perang di Gaza letakkan seluruh wilayah di luar kawalan

GAZA, 12 Rabiulakhir 1445H, Jumaat – Ketua Biro Politik Hamas, Ismail Haniyeh memberi amaran akibat selepas ini sekiranya Israel terus menerus menyerang Gaza.

Dalam satu kenyataan televisyen yang disiarkan oleh TV Al-Aqsa yang bersekutu dengan Hamas, beliau berkata, peperangan itu akan meletakkan seluruh wilayah di luar kawalan.

“Kesinambungan pencerobohan terhadap Gaza akan meletakkan seluruh wilayah di luar kawalan.

“Sesungguhnya, hari ini wilayah itu telah menjadi bumbung timah panas dan tiada siapa dapat meramalkan hala tuju atau akibatnya,” katanya.

Haniyeh menegaskan bahawa semua kumpulan pejuang di Palestin, termasuk Hamas adalah gerakan pembebasan negara.

Katanya, apabila seseorang menganggap bahawa keganasan adalah penjajah, mereka yang menyokongnya dan yang berdiam diri mengenai pembunuhan beramai-ramai.

Ketua Hamas itu menuntut pembukaan semua lintasan, terutamanya Rafah bagi membenarkan akses kepada semua yang diperlukan Gaza ‘tanpa sekatan atau syarat’.

Haniyeh juga menggesa semua pihak untuk mengerahkan semua tekanan yang diperlukan dalam forum dan ke arah menghentikan pencerobohan terhadap Gaza, dan menghentikan perang ini terhadap kanak-kanak, wanita, orang tua, masjid, universiti dan rumah.

Beliau juga menggesa semua presiden, pemimpin dan pemberi pendapat untuk mengesahkan dengan terang dan jelas, kesahihan perjuangan di Palestin dan kesahihan Hamas.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button