Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Berita UtamaDunia

Krisis di Gaza salah Barat, kata Putin

AS perlu kekacauan berterusan di Timur Tengah, negara gesa gencatan senjata akan diburukkan

MOSCOW, 16 Rabiulakhir 1445H, Selasa – Presiden Russia, Vladimir Putin menyalahkan Barat di atas krisis di Timur Tengah, yang mana Israel berleluasa mengebom Semenanjung Gaza atas alasan menghapuskan Gerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas).

Putin berkata, ‘elit pemerintah AS’ dan ‘satelit’ mereka berada di belakang pembunuhan rakyat Palestin di Gaza, dan konflik di Ukraine, Afghanistan, Iraq serta Syria.

“Mereka memerlukan kekacauan berterusan di Timur Tengah.

“Oleh itu (AS) melakukan yang terbaik untuk memburukkan negara-negara yang mendesak gencatan senjata segera di Semenanjung Gaza, untuk menghentikan pertumpahan darah dan yang bersedia memberikan sumbangan sebenar untuk menyelesaikan krisis, dan bukan parasit padanya,” katanya.

Putin berkata demikian dalam satu kenyataan televisyen kepada mesyuarat ahli Majlis Keselamatan dan kerajaan serta ketua-ketua agensi penguatkuasaan undang-undang.

Russia menyokong gencatan senjata segera di Gaza dan penyelesaian dua negara.

Negara itu juga menimbulkan kemarahan Israel dengan menerima delegasi Hamas di Moscow.

Putin berkata, Russia sedang memerangi pasukan gelap AS yang dipersalahkannya untuk krisis Timur Tengah di medan perang Ukraine.

“Palestin hanya boleh dibantu dengan memerangi mereka yang berada di sebalik tragedi ini. Kami Russia dan kami memerangi mereka dalam konteks ‘operasi ketenteraan khas’. Baik untuk diri sendiri mahupun mereka yang berusaha untuk kebebasan sebenar.

“Kunci untuk menyelesaikan konflik adalah dalam penciptaan sebuah negara Palestin yang berdaulat dan merdeka,” kata Putin, membayangkan bahawa ini bukan matlamat Washington yang dinyatakan.

Beliau juga menyalahkan Barat dan Ukraine, kira-kira satu perlima daripadanya dirampas tentera Russia, atas kejadian di Dagestan, di mana kumpulan perusuh pada malam Ahad cuba ‘memburu’ penumpang yang baru mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Makhachkala dari Israel.

“Peristiwa di Makhachkala malam tadi telah diilhamkan, termasuk melalui rangkaian sosial, tidak kurang dari wilayah Ukraine, oleh tangan ejen perkhidmatan perisikan Barat,” katanya tanpa memetik sebarang bukti. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button