Berita Utama

Angkat isu Palestin dalam konteks pembebasan negara, bukan sekadar kemanusiaan

GSPP seru beri tekanan secara kolektif kembalikan hak rakyat Palestin

BANGI, 30 Rabiulakhir 1445H, Selasa – Gabungan Solidariti Pembebasan Palestin (GSPP) menggesa rakyat Malaysia mengangkat isu Palestin dalam konteks pembebasan negara itu dan bukan sekadar isu kemanusiaan.

Dalam kenyataan di Facebook hari ini, GSPP turut menyeru rakyat untuk memberikan tekanan penuh secara kolektif kepada badan berautoriti negara, serantau dan antarabangsa untuk mengembalikkan hak rakyat serta tanah air Palestin.

“Mempersiapkan diri, jiwa dan masyarakat untuk perjuangan nafas panjang, selain memberikan sokongan penuh kepada rakyat Palestin untuk kekal teguh dan tidak berganjak daripada Palestin.

“Membentuk gerakan massa dengan menjalankan gerakan, inisiatif dan kempen bersama GSPP, termasuk memberi sumbangan harta, tenaga dan kepakaran dalam segenap aspek demi pembebasan Palestin,” katanya.

GSPP – yang disertai lebih 13 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) – ditubuhkan bagi menggarap semua kekuatan umat Islam untuk disatukan dalam langkah yang lebih strategik ke arah membebaskan Palestin daripada penjajahan rejim Israel.

Selain melaksanakan kempen, gabungan itu turut menjalankan usaha melobi dan menggesa pihak kerajaan serta badan-badan antarabangsa supaya mengatur langkah ke arah membebaskan Palestin.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button