Berita Utama

Hasrat noktahkan kemiskinan tegar antara tumpuan Dewan Rakyat

Apa statistik pendapatan isi rumah mengikut kaum pada tahun 2022

KUALA LUMPUR, 2 Jamadilawal 1445H, Khamis – Perkembangan semasa berhubung hasrat kerajaan untuk menjadikan tahun 2023 sebagai tahun menoktahkan kemiskinan tegar dijangka menjadi antara tumpuan di persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman sesawang Parlimen, soalan itu diajukan Datuk Mohd Isam Mohd Isa (BN-Tampin) kepada Menteri Ekonomi pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri.

Beliau juga ingin tahu mengenai kadar kemiskinan terkini negara dan pendapatan isi rumah mengikut kaum pada tahun 2022.

Selain itu, Oscar Ling Chai Yew (PH-Sibu) bertanyakan Menteri Pengangkutan mengenai bilangan penerbangan dan pengendalian penumpang untuk lapangan terbang di Malaysia dan langkah kawal selia bagi melindungi pengguna daripada masalah kelewatan dan pembatalan penerbangan.

Pada sesi soal jawab pula, Gobind Singh Deo (PH-Damansara) meminta Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan menyatakan apakah rancangan kementerian untuk memastikan masalah kekurangan beras tempatan di seluruh negara tidak berulang.

Turut tersenarai, pertanyaan Zahari Kechik (PN-Jeli) yang meminta Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah menyatakan peruntukan bagi Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) dan kawasan yang terlibat, tempoh pelaksanaan projek ini dan pencapaian projek sehingga Jun 2023.

Usai sesi itu, Dewan Rakyat akan menyaksikan bacaan kali pertama Rang Undang-Undang Kualiti Alam Sekeliling (Pindaan) 2023 oleh Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim sebelum diteruskan dengan perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 (Belanjawan 2024) peringkat jawatankuasa bagi kementerian berkaitan. 

Persidangan Dewan Rakyat kali ini berlangsung selama 32 hari bermula 9 Oktober lepas. – Bernama

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button