Berita UtamaDunia

Penceroboh haram Israel cuba rampas perkampungan Armenia di Baitulmaqdis

Tuntut tanah secara haram ketika perhatian dunia tertumpu ke Gaza

BAITULMAQDIS, 3 Jamadilawal 1445H, Jumaat – Penceroboh bersenjata Israel, disokong rejim keselamatan Zionis, cuba  menduduki hampir 25 peratus perkampungan Armenia – perancangan sejak berabad-abad lamanya.

Sebuah konvoi kereta dan motosikal penceroboh Israel memasuki perkampungan Armenia di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, bertujuan merampas kawasan yang dikuasai Armenia, kata komuniti itu dalam satu kenyataan.

Gerakan untuk Perlindungan dan Pemeliharaan Perkampungan Armenia, dalam catatan di Instagram, memberi amaran ketegangan sedang meningkat dan polis Israel tanpa sebab yang kukuh menahan tiga warga Armenia, termasuk seorang di bawah umur, sambil menyokong penceroboh Israel.

Tatkala peperangan Israel ke atas Gaza mendapat perhatian dunia, penceroboh di wilayah yang diduduki, termasuk Kota Lama di Baitulmaqdis Timur, semakin mendesak menuntut tanah itu secara haram.

Gerakan itu berkata, percubaan oleh penceroboh Israel untuk menakluki ‘Taman Armenia’ – dikenali sebagai ‘Taman Lembu’ di Kota Lama Baitulmaqdis, adalah cubaan jahat untuk mengubah fakta di lapangan.

“Kami sedang berjuang sekarang untuk integriti orang Armenia dan Kristian,” kata Hagop Djernazian, pengasas bersama gerakan untuk menyelamatkan orang Armenia, dan ahli Komuniti Armenia Baitulmaqdis.

Pertikaian itu bermula selepas Patriarkat Armenia Baitulmaqdis menandatangani perjanjian keruh dan rahsia dengan sebuah syarikat bernama Zana Capital, memajak taman-taman Armenia yang bersejarah, untuk membina sebuah hotel mewah, jelasnya.

“Malangnya perjanjian ini dibuat secara manipulasi dan penipuan,” kata Djernazian, kepada Middle East Eye.

Masyarakat kini menghadapi ancaman wujud daripada perjanjian yang akan menyaksikan kira-kira 25 peratus daripada perkampungan Armenia dijual dengan pajakan 99 tahun kepada komuniti penceroboh Israel yang kononnya membina pembangunan mewah.

Patriarkat Armenia Baitulmaqdis mengumumkan pada 26 Oktober bahawa surat telah dihantar kepada syarikat yang menguruskan pembangunan bahawa perjanjian itu akan dibatalkan. 

Walaupun ditandatangani pada 2021, perjanjian itu diketahui umum pada 2023, apabila salah satu perniagaan Israel berusaha untuk mengambil alih tanah, mencetuskan bantahan daripada masyarakat Armenia.

“Sejak 26 Oktober, Syarikat Zana, yang ternyata disokong oleh penceroboh dan Ateret Cohanim, sebuah organisasi penceroboh yang cuba mengubah susunan demografi Kota Lama menjadi majoriti Yahudi, cuba memprovokasi dan mengambil alih bahagian tanah itu secara paksa,” kata Djernazian.

Penceroboh Israel cuba untuk menakut-nakutkan masyarakat dan gerakan untuk menyelamatkan perkampungan Armenia dengan, antara lain, membawa jentolak dan trak untuk merobohkan tembok dan tanah, kata Djernazian.

“Mereka membawa masuk penceroboh bersenjata dua minggu lalu untuk mengambil alih tanah itu secara paksa menggunakan penceroboh bersenjata dan menyerang anjing.

Kerajaan Israel berhaluan kanan, diketuai oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang juga terdiri daripada penceroboh, telah mewujudkan situasi yang lebih permisif untuk rampasan tanah sedemikian. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button