Berita UtamaDunia

ICC terima rujukan bersama 5 negara siasat perang Israel di Gaza

Maklumat, bukti mengenai jenayah di Palestin sudah dikumpul

AMSTERDAM, 4 Jamadilawal 1445H, Sabtu – Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) telah menerima permohonan bersama daripada lima negara untuk menyiasat keadaan di wilayah Palestin.

Pendakwa Raya Karim Kahn berkata, rujukan itu daripada Afrika Selatan, Bangladesh, Bolivia, Comoros dan Djibouti.

ICC sudah pun menjalankan siasatan berterusan ke atas situasi di negara Palestin bagi dakwaan jenayah perang yang dilakukan sejak 13 Jun 2014.

Menerusi Statut Rom ICC, pihak negara boleh melaporkan kepada pendakwa situasi di mana satu atau lebih jenayah dalam bidang kuasa mahkamah kelihatan telah dilakukan, dan meminta supaya pendakwa menyiasat keadaan untuk menentukan sama ada satu atau lebih individu tertentu harus didakwa kerana melakukan jenayah tersebut, kata Khan.

Beliau mengesahkan bahawa pejabatnya sudah menyiasat keadaan di Palestin dengan siasatan yang bermula pada Mac 2021.

Ia termasuk meneliti tindakan yang boleh dianggap sebagai pelanggaran Statut Rom sejak 13 Jun 2014 di Gaza, Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur, katanya.

“Siasatan sedang berjalan dan meliputi peningkatan dalam permusuhan dan keganasan sejak serangan pada 7 Oktober 2023.

“Selaras dengan Statut Rom, pejabat kami boleh menyiasat jenayah yang dilakukan dalam wilayah sesebuah parti negara dan terhadap warganegaranya,” katanya.

Pendakwa raya berkata bahawa apabila memulakan penggalnya pada Jun 2021, beliau menubuhkan pasukan khusus untuk membuat kemajuan dalam penyiasatan situasi di Palestin.

Pejabat itu juga telah mengumpulkan sejumlah besar maklumat dan bukti mengenai jenayah di wilayah Palestin.

Sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober, sekurang-kurangnya 11,500 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 7,800 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 29,200 yang lain telah cedera, menurut angka terkini.

Ribuan bangunan, termasuk hospital, masjid, dan gereja juga rosak serta musnah dalam serangan udara dan darat Israel yang tidak henti ke atas kawasan yang dikepung itu.

Sekatan Israel juga memutuskan Gaza daripada bekalan bahan api, elektrik dan air dan mengurangkan penghantaran bantuan kepada aliran kecil.- Agensi

Berita berkaitan;
https://ismaweb.net/2023/11/17/icj-terima-15-aduan-penjajahan-israel-di-palestin/

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button