Berita UtamaDunia

Presiden AS tulis dua surat berbeza mengenai perang Gaza

Mesej kepada rakyat Amerika pro-Palestin, pro-Israel tidak bercanggah tetapi ia luar dari kebiasaan White House

WASHINGTON, 5 Jamadilawal 1445H, Ahad – Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden telah menyampaikan dua mesej berbeza mengenai perang Israel-Gaza kepada rakyat Amerika yang pro-Palestin dan pro-Israel, NBC News melaporkan berdasarkan salinan surat-menyurat rasmi White House.

Sementara satu surat mempamerkan sokongan Biden untuk rejim pengganas Israel, satu lagi surat bercakap tentang usaha pentadbiran AS untuk melindungi orang awam di Semenanjung Gaza.

Menurut NBC, surat yang dihantar kepada pro-Israel itu merujuk kepada Holocaust berhubung serangan Hamas pada 7 Oktober di selatan negara haram Israel. Ia juga menjanjikan sokongan berterusan kepada Israel dan usaha untuk mengembalikan tawanan yang diambil oleh Hamas dan ditahan di Gaza.

“Rakyat Israel hidup melalui detik kejahatan tulen yang ‘menimbulkan kembali kenangan ngeri’ dan menyamai ‘hari paling maut bagi orang Yahudi sejak Holocaust’, NBC melaporkan surat Biden, bertarikh 1 November.

“Amerika Syarikat berdiri bersama Israel. Kami akan terus memastikan bahawa Israel mempunyai apa yang diperlukan untuk mempertahankan diri daripada ‘keganasan’ mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

Sebaliknya, surat Biden kepada pro-Palestin memberi tumpuan kepada bantuan kepada Palestin dan tidak menyebut tentang Holocaust atau sokongan AS untuk Israel.

“Kami meratapi ramai rakyat Palestin yang tidak bersalah yang telah dibunuh,” NBC melaporkan surat kedua Biden yang bertarikh 8 November.

Ia menambah bahawa pentadbiran AS bekerja rapat dengan rakan kongsi untuk memastikan bahawa bantuan menyelamatkan nyawa – termasuk, makanan, air, dan ubat-ubatan boleh segera sampai kepada rakyat Palestin yang tidak bersalah di Gaza dan menekankan bahawa Amerika Syarikat tidak berbelah bahagi untuk melindungi orang awam semasa konflik.

Walaupun kedua-dua surat itu kelihatan tidak terlalu bercanggah antara satu sama lain, namun NBC melaporkan bahawa bukan satu kebiasaan bagi White House untuk mencipta versi surat yang berbeza mengenai topik yang sama dan sangat berbeza dalam penekanannya.

Ia berkata bahawa insiden itu mencerminkan bagaimana Biden berada dalam keadaan yang ‘ketat’ cuba mengemudi situasi ketika elemen pro-Israel dan pro-Palestin dalam gabungannya bergelut berhubung perang, dan dengan kurang daripada setahun lagi sebelum pilihan raya.

Dalam sekeping pendapat yang diterbitkan pada hari Sabtu di Washington Post, Biden menulis bahawa Gaza dan Tebing Barat yang diduduki ‘harus disatukan semula di bawah satu struktur tadbir urus’ – Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang dihidupkan semula.

“Gaza tidak boleh digunakan lagi sebagai platform untuk keganasan. Semestinya tiada pemindahan paksa rakyat Palestin dari Gaza, tiada pendudukan semula, tiada pengepungan atau sekatan, dan tiada pengurangan wilayah,” tulisnya, sambil menambah bahawa selepas perang ini berakhir, suara rakyat Palestin dan aspirasi mereka mesti berada di pusat tadbir urus pasca krisis di Gaza.

Awal minggu ini, Presiden AS dan dua anggota kabinetnya telah disaman kerana gagal mencegah serta membantu dan bersubahat dengan ‘pembunuhan beramai-ramai di Gaza.

Aduan persekutuan (PDF), yang difailkan pada hari Isnin terhadap Biden, Setiausaha Negara, Antony Blinken dan Setiausaha Pertahanan, Lloyd Austin, menuduh mereka gagal mencegah dan bersubahat dalam pembunuhan beramai-ramai kerajaan Israel yang sedang berlaku.

Aduan itu menyatakan bahawa Washington adalah sekutu terdekat dan penyokong kuat Israel, serta penyedia bantuan ketenteraan terbesarnya – dengan Israel menjadi penerima terkumpul terbesar bantuan asing AS sejak Perang Dunia II.

Disebabkan itu, katanya, AS sebenarnya boleh melaksanakan pencegahan kepada pegawai Israel yang kini melakukan tindakan genosid terhadap rakyat Palestin. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button