Berita UtamaDunia

Situasi semakin ngeri, segerakan gencatan senjata di Gaza: Ketua UNRWA

Sekolah dibedil dua kali dalam tempoh 24 jam

GAZA, 5 Jamadilawal 1445H, Ahad – Ketua Agensi Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian Palestin (UNRWA) mengulangi gesaan supaya gencatan senjata dilakukan segera di Gaza susulan menerima imej mengerikan dan rakaman puluhan orang lagi terkorban dan cedera dalam serangan terbaharu ke atas sekolah Al-Fakhoura di wilayah berkenaan.

Philippe Lazzarini berkata, pihaknya menerima imej yang mengerikan memaparkan puluhan yang cedera di sekolah kendalian UNRWA di utara Gaza.

“Serangan ini tidak boleh dijadikan perkara biasa dan ia mesti dihentikan segera, gencatan senjata tidak boleh dilengahkan lagi.

“Penderitaan dan situasi yang teruk akibat serangan bom di sekolah kendalian UNRWA yang dibedil beberapa kali di utara Gaza ketika lebih 4,000 penduduk berlindung mengakibatkan puluhan terkorban termasuk kanak-kanak.

“Ia merupakan serangan kali kedua dalam tempoh 24 jam, cukuplah dan keganasan perlu dihentikan,” katanya.

Awal pagi semalam, puluhan penduduk Palestin terkorban dan cedera dalam serangan bom di Pusat Pendidikan yang dikendalikan PBB di Kem Pelarian Jabalia.

Sejak rejim Zionis Israel melancarkan serangan udara dan kemudiannya serangan darat, lebih 12,000 penduduk yang kebanyakan wanita dan kanak-kanak syahid.

Lebih dahsyat rejim pengganas itu turut meratakan ribuan bangunan awam, dan menguatkuasakan sekatan penuh yang membawa kepada kekurangan bekalan asas seperti makanan, bahan api dan ubat-ubatan. – Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button