Berita Utama

Pemimpin dunia digesa tunai hak kanak-kanak Gaza untuk hidup

Konvensyen hak kanak-kanak PBB hanya wayang, berat sebelah

BANGI, 7 Jamadilawal 1445H, Selasa – Pembunuhan dan kezaliman ke atas kanak-kanak di Gaza ketika ini membuktikan Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak hanya satu wayang yang dicanang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Bagi Ketua Pemudi BERJASA, Azliza Rajiain, pelaksanaan konvensyen yang diterima pakai PBB sejak 1989 itu sememangnya bersifat berat sebelah.

“Pada ketika ini lebih 1 juta kanak-kanak di Gaza menderita dan mengalami trauma perang serta terjejas teruk akibat konflik yang berlaku.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut mengumumkan sebahagian besar daripada 18,482 penduduk yang cedera di Palestin sejak 7 Oktober lepas adalah kanak-kanak. 

“Justeru kanak-kanak di Gaza telah dinafikan hak-hak mereka untuk hidup dengan selamat,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kebanyakan negara di dunia menyambut Hari Kanak-Kanak pada 20 November setiap tahun. 

Salah satu obligasi setiap negara adalah mematuhi prinsip dan peruntukan sebagaimana termaktub dalam konvensen, yang mana akan memberi tumpuan terhadap kebajikan dan kehidupan kanak-kanak.

Antara tuntutan asas di dalam konvensen tersebut adalah hak untuk hidup (Perkara 6) serta hak untuk mendapatkan makanan, pakaian, tempat tinggal yang selamat dan untuk memenuhi keperluan asas mereka seperti termaktub dalam Perkara 27.

Sehubungan itu, BERJASA dengan tegas mendesak kerajaan Malaysia agar berterusan memberi tekanan kepada PBB untuk masuk campur dalam menghentikan peperangan yang sedang berlaku.

“Sebagai negara yang telah meratifikasi Convention on the Rights of the Child (CRC), adalah menjadi tanggungjawab Malaysia untuk menyedarkan dunia kepentingan perlaksanaan instrumen tersebut dilakukan

“BERJASA juga menggesa Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) serta NGO berkaitan hak asasi kanak-kanak bangun bersuara dan mengajak masyarakat dunia melindungi kanak-kanak di Gaza,” katanya lagi.

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button