Berita UtamaDunia

Pakar PBB beri amaran henti eksport senjata ke Israel

Senjata dieksport langgar undang-undang kemanusiaan

GENEVA, 14 Syaaban 1445H, Sabtu – Sebarang eksport senjata ke Israel yang digunakan dalam perang di Gaza, melanggar undang-undang antarabangsa dan mesti dihentikan serta-merta.

Pakar PBB berkata, semua negara mesti menghormati undang-undang kemanusiaan antarabangsa, seperti yang dikehendaki oleh Konvensyen Geneva 1949 dan undang-undang kebiasaan antarabangsa.

“Setiap negara mesti mengelak daripada memindahkan sebarang senjata atau peluru – atau bahagian untuk mereka – jika dijangka.

“Berdasarkan fakta atau corak tingkah laku masa lalu, ia akan digunakan untuk melanggar undang-undang antarabangsa,” katanya dalam kenyataan.

Kenyataan itu adalah salah satu gesaan yang paling jelas untuk aktor antarabangsa menghentikan penghantaran senjata ke Israel di tengah-tengah perang berterusan di Gaza, di mana tentera Israel telah membunuh lebih daripada 29,000 rakyat Palestin.

Pakar berkata, pemindahan senjata masih dilarang walaupun negara pengeksport tidak berniat senjata itu digunakan untuk melanggar undang-undang – atau tidak pasti bahawa ia akan digunakan dengan cara sedemikian.

Kenyataan itu juga memuji keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan Belanda pada 12 Februari, di mana ia mengarahkan Belanda menghentikan eksport bahagian jet pejuang F-35 ke Israel.

Mahkamah mendapati, terdapat risiko yang bahawa bahagian itu akan digunakan untuk melakukan pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Beberapa negara lain juga mengumumkan mereka akan menggantung bekalan senjata ke Israel, termasuk Belgium, Itali, dan Sepanyol. Kesatuan Eropah juga tidak menggalakkan penjualan senjata kepada Israel.

Namun, Amerika Syarikat (AS) terus menjadi pembekal senjata utama Israel, yang tidak menunjukkan tanda-tanda menghentikan atau mengurangkan penghantaran senjatanya ke negara itu.

Jumlah senjata yang diberikan Washington kepada Israel membawa kepada kritikan daripada Ketua Dasar Luar Kesatuan Eropah (EU), Josep Borrell.- Agensi

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Artikel berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button